2023. július 30. vasárnap

Színpadi programok

10.00 Napindító jóga gyakorlás

A gyakorlást a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület oktatója vezeti

10.30 Mediball bemutató

Az Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület bemutatója

A MediBall feltalálója Prof. Bai Rong, a Shanxi tartomány Jinzhong Városi Egészségügyi Iskolájának testnevelő tanára volt. 1991-ben szabadalmaztatta találmányát a Rouliball (MediBall) labdajátékot. A feltaláló célja az volt, hogy egy olyan labdajátékot hozzon létre, melyben a Tai Chi lágy körkörös mozdulatait használva eddze a testet úgy, hogy elkerülje a test sérülését, ugyanakkor fejlessze a szervezet fiziológiás funkcióit, mentális egészségét és lelki megnyugvást ad, ami az egészség alapja. Magyarországon hivatalosan 2008 óta van jelen ez a sportág.

11.00 Bakos Tünde koto művész előadása

A koto, a japán citera császárfából készült húros hangszer, melynek hossza elérheti akár a két métert is. A hangszer több ezer éves múltra tekint vissza, megszólaltatni nem egyszerű feladat. Bakos Tündének mégis sikerült, aki egészen Japánig utazott azért, hogy Morimoto Kjoko előadóművésztől megtanuljon rajta játszani.

12.00 A Trigatu indiai tánccsoport fellépése

A koreográfiák alapja egy dél-indiai klasszikus tánc, a tamil bharatanátjam. Ez a legősibb az indiai tánc stílusok közül, mely a tamil lakosok törzsi táncából alakult ki, egyrészt a dél-indiai népek közösségi drámajátékból, másrészt istenekről szóló templomi táncból. Ezen kívül még más, különböző mozgás- és táncformát – indiai klasszikus és folk (radzsasztáni, odissi, kathak), hastánc, harcművészeti (kalarippayattu, mayurbanj chau), és kortárs tánc (limon, hip-hop) elemeket – kombinálva születik meg a Trigatu mozgásrendszere.

Az előadás eredeti dél-indiai táncokat is tartalmaz, ill. modern zenére készített klasszikus- és folkelemekből álló koreográfiákat.

13.00 Szabadi Andrea handpan művész és Simon György (gitár, dob) műsora

Szabadi Andrea és Simon Gyuri kettőse egy kedves zenei keverék, sok szeretettel felöntve.

Így találkozhat a magyar népdal a szanszkrit mantrákkal, és így keveredik a spanyol szívdal az erőt adó imával és a kihagyhatatlan hippi himnusszal. Várunk mindenkit, aki megpihentetné a testét és a lelkét, aki világkörüli zenés útra indulna. A sokak számára már ismerős, és varázslatos handpan szárnyán indulunk meg, mellé egy gitár és két énekhang társul. Így utazunk a szív terébe.

14.30 A Gaia Tree zenekar koncertje

A GaiaTree zenekar szakrális világzenét játszik. A zene különböző tradíciók világát elegyíti, megjelennek szív-simogató gyógyító dalok az amazonasi törzsi hagyományokból, meditatív handpan hangzásra épülő szerzemények, a szitár különleges éteri atmoszférát teremtő hangzásvilága, virtuóz klarinét játék, de lesznek dinamikus, és igen táncos tempóra gyorsuló indiai kirtanok – ahol a résztvevők együtt énekelhetnek a zenekarral – és amikor a táncos hangulat igazán kiteljesedik, akkor elindulnak a GaiaTree stílusát leginkább jellemző „védikus-rap” jellegű dalok is.

15.45 Raga Fusion – Lantos Zoltán (hegedű, elektronika) műsora

Indo-Jazz, Ambient, Fusion. Többezer éves zenei nyelv, szintézis, XXI. századi interpretációban. De mindig tisztelettel, alázattal, az ősi indiai klasszikus Rágák világából táplálkozva, „tiszta forrásból”, tradicionálisan, ugyanakkor mai, kortárs zenei megközelítésből. Lantos Zoltán 9 évig élt és tanult Indiában, később többször is visszatért különböző koncertkörutakra. Ottani tanulmányai és a zenei utazásában világszerte szerzett tapasztalatai oltódnak össze különleges kompozícióiban és improvizációs nyelvezetében. A műsorban több hagyományos Észak- és Dél-Indiai Rága is elhangzik – olykor elektronikával és egymásra játszott szólamokkal dúsítva – a saját kompozíciók mellett.

17.00 A Calcutta Trió koncertje

A Calcutta Trió 1976 óta több ezer koncerten, előadáson szerepelt világszerte, olyan elismeréssel övezve, amely a triót kétségtelenül műfajának legnagyobb és legismertebb előadói közé avatta.

Elefánt Liget

9.30 Koreai Zen meditáció

A Zen, találkozás az igazi sárkánnyal, azaz önmagunkkal. A koreai zen meditáció gyakorlatát Szung Szán zen mester hozta el nyugatra 1972-ben. A Zen szó önmagában meditációt jelent, de hogy ezt hogyan kell csinálni – mivel ez a meditáció a jelen megélését célozza – itt és most kipróbálható. A meditációt a Kwan Um (kinaiul: Kuan Yin) Zen Iskola szegedi tagjai vezetik.

10.30 Az életmódterápia jelentősége – összefüggések a betegségek és az életmód között

Novák Andrea előadása

11.30 Koreai Zen meditáció

A meditációt a Kwan Um (kinaiul: Kuan Yin) Zen Iskola szegedi tagjai vezetik.

12.30 A hivatás nyomában: indiai utazásaim, kultúra és tánc

Túri Virág Réka táncművész előadása

„Volt egy szűnni nem akaró vágy bennem gyerekkorom óta, mindig tudni szerettem volna, hogy mi végre vagyok én itt, és mi a feladatom. Ez a belső utazás vitt el nyolcezer kilométerre, hogy otthonomtól távol kerülve közelebb kerüljek önmagamhoz. Bár az indiai tánc elsőre nekem is nagyon sok külsőséget tartalmazott, mégis elragadott, és miközben megismertem az ezerarcú India kincseit, megtaláltam a hivatásom. Ez a vonzás azóta sem múlt el és folyamatosan vezet az utamon. Ezekről a felejthetetlen utazásokról fogok mesélni.”

13.30 Koreai Zen meditáció

A meditációt a Kwan Um (kinaiul: Kuan Yin) Zen Iskola szegedi tagjai vezetik.

14.30 Selyemszerelem

Kapronczay Éva selyemfestő workshoppal egybekötött előadása

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!u