2022. július 30. szombat

Színpadi program

10.00 Közös napindító jóga gyakorlás

A gyakorlást vezeti a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület oktatója

11.00 MantraSOUND koncert

A MantraSOUND a jógában, filozófiában és zenében kapcsolódó baráti csapat. India világából merít mantrákat, és meditációs zenével, ambient és new age zenével ötvözi, amihez klasszikus, elektronikus és keleti hangszereket használ. A meditatív zenét versmeditációk és klasszikus indiai tánc egészítik ki.

A csapat tagjai: Dr. Bakos Judit Eszter/Virinchi Shakti – ének, keyboard; Bakos Attila – versmeditációk; Vadas Zsuzsanna – handpan; Berki Éva – klasszikus indiai tánc (bharatanátjam)

12.00 A Szegedi WU DE Iskola kung fu bemutatója

A WU DE Harcművészeti Egyesület Kínából származó Wing Tsun Kung-Fu és Chi-Kung oktatással foglalkozik. Igyekszünk minden alkalommal adni valamit a diákoknak, amit az alapvetően nyugati szemléletű értékrendjükkel össze tudnak egyeztetni, ezáltal bővíteni a látószögüket, vagy egyszerűen csak fókuszba hozni az egyszerűséget, a tisztaságot, az állhatatosságot, a becsületet, a tisztességet és más értékes erényeket.

12.30 Do-in bemutató Kovács Eszter vezetésével

A do-in egy ősi japán módszer energiakeringésünk harmóniájának helyreállítására. A do-in segítségével lassú mozgás és tudatos légzés révén harmonizáljuk a testünkben áramló életenergiát (japánul Kí, kínaiul Csí). A gyakorlatok egyszerűek, minden korosztály bátran végezheti őket, előképzettség nem szükséges. Rendszeres használatukkal fejlődik test-tudatosságunk, illetve elérhetjük, hogy a betegségekkel, stresszel, frusztrációval szemben ellenállóbbak legyünk, könnyebben tudjunk jól koncentrálni és pihenni.

13.00 Krisna zene

Egy többezer éves kultúrát és eredeti indiai hangszereket keltenek életre Krisna-völgy zenészei. A felemelő és jókedvű hangszeres kíséretű közös mandtrameditációban minden kedves érdeklődő részt vehet.

13.30 Japán teaszertartás

A Magyarországi Japán Tea Egyesület bemutatója

A hosszú évszázadokon keresztül formalizálódó zöld tea fogyasztás Japánban a 16. században egy új művészeti ág, a japán teaművészet megszületéséhez vezetett. A Tea Útján való járás formálja a gyakorló személy mozgásától kezdve, a gondolkodásmódján keresztül, az emberekhez és a természethez való viszonyát.

14.00 Wu stílusú Tai Chi bemutató és Chi Kung gyakorlás

A szegedi Tai Chi Iskola tanítványai már 2010 óta részt vesznek a Lótusz Napokon. Kung Fu iskolájuk Szegeden a Róna utca 27. szám alatt működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán. Mesterük a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing Chun Kung-fut is oktat.

A Lótuszos tó mellett lévő standjukon egyesületük tanítványaival közösen lehet majd szombaton tai chit, valamint chi kungokat gyakorolni, kipróbálni.

A tai chi belső erős harcművészet, amelyben a technikákat lassú tempóban, a légzés és a mozgás összehangolásával végezzük. Amellett, hogy a testet kíméletesen átmozgatja, az elmét is ellazítja, ezzel relaxál és felüdülést nyújt, a folyamatos tanulás pedig karbantartja az agyat.

Hasonló elven alapulnak és szintén lassan végzett gyakorlatok a csikungok is, amelyek a légzés szabályozásával, lassú mozgással végrehajtott gyakorlatsorok, amelyek életenergiánk, vagyis a csi (chi) erősítését, kiegyensúlyozását szolgálják, valamint a befelé figyeléssel segítenek a mentális ellazulásban és a stressz oldásában is. A harcművészek is végeznek különféle csikung gyakorlatokat, ezekkel fejlesztik a belső erejüket.

15.00 Túri Virág Réka és tanítványai, a Parvati Tánccsoport előadása

Odisszi klasszikus indiai tánc bemutató

Virág 2003 óta foglalkozik Odisszi tánccal, a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2006-tól első mesteréhez évenként járt tanulni Indiába, majd eltávozása után Rahul Acharya tanítványa lett. 2015-ben ICCR ösztöndíjat kapott az indiai tanulmányok támogatására, melyet az indiai állam ad ki. 2020 óta a Magyar Nemzeti Táncszínház rendszeres fellépő művésze. 2017-ben megalakult az ODRA Odissi Dance and Research Academy magyar részlege is, amelynek keretében tanulhatnak az elkötelezett érdeklődők.

Szereplők: Túri Virág Réka, Szegedi Anita, Kelló Krisztina, Vágó Zsanett, Nagy Míra, Kiss Noémi, Zadravecz Ildikó, Gimesi Szilvia

16.00 Virágh Balázs és Harkeerat Singh Mangat Dhrupad koncertje

Harkeerat Mangat 2010 óta a Dagarvani Dhrupad stílusban tanul a világhírű Pandit Uday Bhawalkar és Shri Arijit Mahalanabis irányítása alatt. Mangat énekstílusa Bhawalkar tonális tisztaságát ötvözi Mahalanabis ritmikus játékosságával.

Virágh Balázs Pandit Mohan Shyam Sharma tanítványa. Játékstílusa a Pakhawaj Nathdwara stílusát képviseli.

A Dhrupad az indiai klasszikus zene legrégebbi máig fennmaradt stílusa, mely az ősi szanszkrit szövegek kántálásából alakulhatott ki. Mivel a Dhrupad-ot inkább szóban, mint írásban tanítják, az előadás az újrateremtés aktusa, amelyben a hagyományos elemek spontán, egyedi módon állnak össze. Ez magában foglalja azt, amit a nyugati világban úgy neveznénk, hogy improvizáció.

A zene témája a spirituális odaadás, az előadás pedig egy ablak, amelyen keresztül a külvilág bepillanthat e hagyomány végtelen gazdagságába.

17.00 Raga Fusion

Lantos Zoltán (hegedű) és Chirayu Bhole (tabla)

Indo-Jazz, Ambient, Fusion, hegedű, elektronika, tabla. Többezer éves zenei nyelv,
szintézis, XXI. századi interpretációban. De mindig tisztelettel, alázattal, az ősi indiai klasszikus Rágák világából táplálkozva, „tiszta forrásból”, tradicionálisan, ugyanakkor mai, kortárs zenei megközelítésből. Lantos Zoltán 9 évig élt és tanult Indiában, később többször is visszatért különböző koncertkörutakra. Ottani tanulmányai és a zenei utazásában világszerte szerzett tapasztalatai oltódnak össze különleges
kompozícióiban és improvizációs nyelvezetében.

Chirayu Bhole indiai tablaművész ősei hagyományait viszi tovább, egzotikus ütőhangszerén.

A műsorban több hagyományos Észak- és Dél-Indiai Rága is elhangzik – olykor elektronikával és egymásra játszott szólamokkal dúsítva – a saját kompozíciók mellett.

 

 Elefánt tisztás – Műsorsátor

12.00 „Az istenek kedvenc virága” – a lótusz szimbolikája és jelentősége az indiai kultúrában

Mit jelképez a lótusz az indiai kultúrában, a spiritualitásban és a jógában? Hogyan sajátíthatjuk el a lótuszban megjelenő minőségeket, hogy kivirágozhassunk a mindennapi életben? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk Révai-Bere Anita jógaoktató és ájurvéda-konzulens előadásából.

Az előadás után lótuszmeditációt gyakorolhatunk.

14.00 Zhou Xingsi ´Ezer írásjegyes mű´ verses szövege Zhao Mengfu hat írásstílusú kalligráfiájával

Könyvbemutató

Horváth Janisz kínai kalligráfia- és festészet oktatóval, a könyv írójával, szerkesztőjével Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója beszélget

16.00 Amikor minden változik – válság és újjászületés az asztrológus szemével

Márton Ibolya előadása

Márton Ibolya a jeltudomány világából érkezett, szakterülete az ember- és világismeret, ahogy az a klasszikus nyugati asztrológiából kinőtt jungiánus asztrológiában művelhető. „Tudathang: életre hangoló” néven végzi tevékenységét. Hivatása, hogy abban segítsen a hozzá fordulóknak, hogy megismerjék, megértsék, ha kell, megváltoztassák, vagy jól éljék meg önmagukat és a világukat.