2023. július 29. szombat

Színpadi programok

10.00 Közös napindító jóga gyakorlás

A gyakorlást a Jóga a Mindennapi Életben Egyesület oktatója vezeti

11.00 A Kala Sangam tánccsoport dél-indiai klasszikus Bharatanatyam táncelőadása

A Kala Sangam tánccsoport tagjai szegedi táncosok, akik klasszikus dél-indiai templomi táncokat adnak elő, és kalauzolják el a nézőket egy távoli misztikus országba, Indiába. A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a Dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. Kiss Tímea, Priskin Katalin és Virág Ágnes Kalákshetra stílusú táncot adnak elő. A stílus egy tradicionális iskoláról kapta nevét, mely Dél-Indiában, Madraszban van és a Bharatanatyam tánc egyik leghíresebb iskolája. Kiss Tímea tanulmányait Somi Panninál kezdte Budapesten, majd Indiában Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél tanulhatott. Tanítványaival már számos fellépésen, fesztiválon és önálló táncesten vettek részt, a Lótusz Napok állandó fellépői. 

11.30 A Szegedi WU DE Iskola kung fu bemutatója

A WU DE Harcművészeti Egyesület Kínából származó Wing Tsun Kung-Fu és Chi-Kung oktatással foglalkozik. Igyekszünk minden alkalommal adni valamit a diákoknak, amit az alapvetően nyugati szemléletű értékrendjükkel össze tudnak egyeztetni, ezáltal bővíteni a látószögüket, vagy egyszerűen csak fókuszba hozni az egyszerűséget, a tisztaságot, az állhatatosságot, a becsületet, a tisztességet és más értékes erényeket.

12.00 Novák Andrea hangfürdő bemutatója

Novák Andrea ájurvédikus életmód konzultációkkal, jógaterápiával és hangterápiával foglalkozik. Foglalkozásain nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kiemelje az életmódterápia fontosságát, hiszen a szokásaink összessége adja az egészségi állapotunk jelentős részét.

Ebben az előadásában egy kicsit a hangterápia világába kalauzol el minket, bemutatva, hogy a minket körülölelő hangoknak sokkal fontosabb szerepe és hatásai vannak, mint gondolnánk.

12.30 A Bujinkan Fudoshin Dojo ninjutsu bemutatója

A ninjutsu, a klasszikus Budo (japán harcművészet) egyik iskolája. Tartalmazza a korabeli japán harcosok kulturális és harci tanulmányait, tapasztalatait, mely a mai napig nincs sportosítva. Egyik fő célja, hogy kitartóak és türelmesek legyünk egész életünk folyamán, egyfajta személyiségfejlődés a fő cél a harci utak gyakorlásán keresztül.

13.00 Túri Virág Réka és tanítványai, a Parvati Tánccsoport előadása

Odisszi klasszikus indiai tánc bemutató

Mintha keleti Istennők táncolnának, a csillogó ékszereikkel és erős nőiességükkel elbűvölnek bennünket. Azonban, mennyire értjük igazán e tánc mélységeit? Az idei bemutatóval különleges előadást kínálunk, ahol a magyar lélek számára érthető szöveggel ötvözzük a táncot a klasszikusok mellett. Megismerhetjük, hogyan értik az indiaiak a gazdag érzelmi játékot, amely az ő történeteikben oly ismert. Fedezzük fel a tánc univerzális nyelvét, és éljük át az indiai kultúra varázslatát.

Virág 2003 óta foglalkozik Odisszi tánccal, a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2006-tól első mesteréhez évenként járt tanulni Indiába, majd eltávozása után Rahul Acharya tanítványa lett. 2015-ben ICCR ösztöndíjat kapott az indiai tanulmányok támogatására, melyet az indiai állam ad ki. 2020 óta a Magyar Nemzeti Táncszínház rendszeres fellépő művésze. 2017-ben megalakult az ODRA Odissi Dance and Research Academy magyar részlege is, amelynek keretében tanulhatnak az elkötelezett érdeklődők.

Szereplők: Túri Virág Réka, Kardos Lilla, Kelló Krisztina, Nagy Míra Padma, Szegedi Anita, Vágó Zsanett.

14.00 Kimonó és japán táncbemutató Holló Viktória előadásában

A japán hagyományos öltözék, a kimono világszerte híres, filmekben és könyvekben itthon is találkozhattunk már vele. Azonban mit is takar a fogalom? Hogyan alakult ki ez a viselet? Milyen típusai vannak? Hogyan kell felvenni? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk az előadás alatt, testközelből ismerkedve valódi darabokkal.

A program zárásaként a tradicionális japán táncelőadásra is sor kerül, melynek bemutatása kimonóban történik.

15.00 Az OSU-NO SEISHIN Egyesület Kyokushin Karate bemutatója

A Kyokushin Karate a tradicionális stílusok közé sorolható. Ez azt jelenti, hogy a Karate jellegét adó technikai képzésen túl fontosak a mentális és morális témák szóbahozása és megbeszélése. Ennek gyakorisága és mélysége igazodik az életkorhoz.

A technikai anyagba tartozik az állás, védés, ütés és rúgás mozdulatai, a formagyakorlatok és a szabad küzdelem.

15.30 Wu stílusú Tai Chi bemutató és Chi Kung gyakorlás a színpad előtt

A szegedi Tai Chi Iskola tanítványai már 2010 óta részt vesznek a Lótusz Napokon. Kung Fu iskolájuk Szegeden a Róna utca 27. szám alatt működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán. Mesterük a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing Chun Kung-fut is oktat.

A tai chi belső erős harcművészet, amelyben a technikákat lassú tempóban, a légzés és a mozgás összehangolásával végezzük. Amellett, hogy a testet kíméletesen átmozgatja, az elmét is ellazítja, ezzel relaxál és felüdülést nyújt, a folyamatos tanulás pedig karbantartja az agyat.

Hasonló elven alapulnak és szintén lassan végzett gyakorlatok a csikungok is, amelyek a légzés szabályozásával, lassú mozgással végrehajtott gyakorlatsorok, amelyek életenergiánk, vagyis a csi (chi) erősítését, kiegyensúlyozását szolgálják, valamint a befelé figyeléssel segítenek a mentális ellazulásban és a stressz oldásában is. A harcművészek is végeznek különféle csikung gyakorlatokat, ezekkel fejlesztik a belső erejüket. 

16.00 A Namaha mantra zenekar koncertje

A Namaha formáció a mantrák gyógyító zöngéit idézik fel, szanszkrit és magyar szövegeket véve alapul. Előadásaik során keleti és más egzotikus hangszer mellett nagy teret kap a résztvevőkkel való közös éneklés és tánc. Csendes Csaba, a formáció alapítója harmonikus mantrazenéiben a belső csend kivetüléseinek ad elsősorban hangot, teresség, légiesség jellemzi hangjátékait, melyet olykor transzba hajló, törzsi lüktetésű dobjátékkal emel az Ég felé. Lovas András a formáció másik állandó tagja keleti hangszereivel, szitárral, dilrubával, handpannel és Chingi kristályjal is fűszerezi a lágy melódiákat, illletve az elektronika háttérbe húzódó jelenlétét igazgatja, hogy a hangzás teljessége mindenben segítséget adjon a Mantrák világának mélységes megéléséhez.

17.30 A Taiko Hungary Japándob Egyesület műsora

A Taiko Hungary története 2012-ben kezdődött egy maréknyi emberrel, de hatalmas lelkesedéssel.
Céljuk elsősorban a japándobolás, a Taiko megismertetése és terjesztése. Rendszeres tanfolyamokat és intenzív workshopokat is tartanak kezdőknek és haladóknak. 
2022-ben megalakult az Egyesület szegedi tagozata is Nyirati Edit vezetésével, a mai fellépésen elsősorban a helyi dobosok szerepelnek, néhány budapesti dobos támogatásával.

Elefánt Liget

11.00 A szeretet az egészséges élet útja

Bakó András előadása

Hogyan betegíti meg a lélek a testet?

Manapság a legtöbb embernek az a véleménye, hogy a betegségek 80%-a lelki eredetű, és ahol nem kezelik a lelki okokat, ott nincs valódi gyógyulás, vannak véget nem érő kezelések, vagy azt mondják: „ezzel meg kell tanulni együtt élni”!

12.00 Mesélő indiai hennamintás kezek

Balázs Andrea Katalin díjnyertes hennafestő előadása

13.00 Kínai festészet, modern hagyományok

Horváth Janisz grafikusművész, kalligráfus előadása

14.00 Fudoshin – a rendíthetetlen elme a harcművészetekben és a mindennapokban

Tiszlavicz Ádám és Sásdi Máté előadása (Bujinkan Fudoshin Dojo) 

15.00 Ájurvéda, az akadályok elhárítója

Pál Tamás ájurvédikus szakértő, instruktor, spirituális író előadása

Szeretnél jobb, teljesebb életet? Olyan spirituális és anyagi bőséget, belső boldogságot, amit te is megérdemelnél, de eddig nem tudtad elérni? Évek óta próbálkozol, munkálkodsz az életeden, magadon, de valamiért nem jársz sikerrel? Elértél már egész jó dolgokat, de érzed, hogy sokkal több van még benned, de nem tudod kibontakoztatni? Esetleg megrekedtél? Ha vannak ilyen élményeid és tapasztalataid, akkor gyere el erre az előadásra! A jó hír, hogy van segítség!

16.00 Sahaja Jóga bhajan előadás

A Sahaja Jóga jelentése spontán kapcsolat. Születésünktől kezdve bennünk van az az erő, aminek felébredésével kapcsolatba kerülhetünk a mindent átható Teremtő erővel és elérhetjük a jóga állapotát. A bhajan (badzsan) dalok kifejezik ennek az egységnek az örömét és odaadással dicsőítik az isteni tulajdonságokat. A bhajan dalok tele vannak szeretettel, örömmel és odaadással, hallgatásuk segíti a belső egyensúly megtapasztalását. Az előadás során a dalok és egy rövid vezetett meditációs gyakorlat segítségével a hallgatóság elérheti a belső béke és a gondolatnélküli tudatosság állapotát.

 

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!