Programok

Távol-keleti ételek és italok

A kitelepülő éttermek jóvoltából nemcsak a zene és a tánc, de a távol-keleti ízvilág is képviselteti magát rendezvényünkön.

Taj Mahal indiai étterem  

Taj Mahal Étterem – az indiai és pakisztáni konyha ízeinek tárháza

Szeged, Gutenberg utca 12.

www.tajmahalszeged.hu

Őrangyal Gasztroház  – vegetáriánus étterem

Szeged, Szent Mihály u. 1.

www.gasztrohaz.hu

Kínai Nagy Fal étterem

Szeged, Petőfi Sándor sgt. 3.

www.kinai-etterem-szeged.com

Légy környezettudatos!

Hozd magaddal bögrédet, poharadat és a pultnál abba kérd az innivalót!

Csökkentsük a műanyagok környezetkárosító hatását!

Minden tett számít, még ha kicsinek is tűnik, hiszen az óceán is vízcseppekből áll.

Kérünk mindenkit a szelektív hulladékgyűjtők használatára!

Lótusztúra

Ismerkedés távol-keleti növényekkel és az indiai lótusszal a Füvészkert munkatársainak kalauzolásával. 

A túra a lótuszos tó partjáról, a Buddha szobortól indul

Kezdési időpontok:

szombat              vasárnap

11.00                   11.00

13.00                   13.00

15.00                   17.00

17.00

A kertbe zárt Japán

Egy kellemes séta keretében ismerkedés Japánban őshonos növényekkel és a japán kert sajátosságaival – a sétát Gál Tamás a Füvészkert munkatársa vezeti.

időpontja: szombaton 14.00, vasárnap 15.00

gyülekező: a lótuszos tó partján, Tori kapunál

Keleti csecsebecsék, kézműves termékek, ajándéktárgyak, ékszerek, természetes alapanyagú kozmetikumok és élelmiszerek vására

Növényáruda

Hennafestés

Kézműves foglalkozások gyerekeknek

Allegro Könyvek (Szeged – Budapest) – Könyvvásár

Spirituális és a keleti kultúrával foglalkozó irodalmat gondozó hazai könyvkiadók választékából nyújt ízelítőt és olvasnivalót.

A lótuszos tó partján

Szombaton

Bonsai kiállítás és workshop

16.00 Teázás kínai és koreai módra Kasza Péter és Kasza Ferenc útmutatásával

Mindkét nap a délután folyamán bárki megfigyelője lehet a két nemzet teaszertartásának, megismerkedhet a teázás kellékeivel, láthatja, hogyan készül egy igazi koreai és kínai tea. Szó lesz a teák meghökkentő sokféleségéről, a teafüvek minőségéről és gyártási folyamatáról és természetesen a teafogyasztási szokások és a teázás szellemi háttere sem maradhat ki a sorból.

Mediterrán üvegház

A bambusztól a tájfestészetig

Kínai festészeti kiállítás az SZTE Konfuciusz Intézet hallgatóinak műveiből

A rózsakertben

Magyar Origami Kör

Ebben az évben az őszi japán ünnepek közül választottunk kiállítási témákat.

Szeptember 10. A Holdnak szentelt fesztiválok Japánban nagy múltra tekintenek vissza. Közép őszi ünnep a Tsukimi. Telihold estéjén hagyományosan olyan helyen gyülekeznek, ahol jól látható a Hold. Lehetőleg csónakon tartják az eseményt, hogy meglássák a Hold tükörképét a víz felszínén, a jelenetet japán pampafűvel díszítik. Hagyományosan fehér rizsgombócot (Csukimi dango), tarót szolgálnak fel, valamint szakét ajánlanak fel a Holdnak, és bőséges termésért imádkoznak. 

Ami tavasszal a cseresznyevirág, az ősszel a vörösre festett levelek, vagyis a Momiji tarka kavalkádja a szigetországban. A Momijigari, vagyis az őszi levélnézés során a japánok szívesen látogatják végig a legfestőibb helyeket. Régen a japánok úgy vélték, a hegy istene festi vörösre a leveleket. A jelenség a japán kultúra része, mely szeptember közepétől visszaköszön a gasztronómiában, az öltözködésben vagy akár a fesztiválok kínálatában. 

November 15-én ünneplik Japánban a Shichi-Go-San (7-5-3) fesztivált, ahol a gyerekeké a főszerep, pontosabban a 3 és 5 éves fiúké, illetve a 3 és 7 éves lányoké. Ezen a napon a gyerekek egészséges és boldog jövőjéért imádkoznak szerte az országban. Annak, hogy miért éppen ezeket az éveket emelik ki a japánok, több oka is van: elsősorban ez a három év különösen fontos a gyermekek fejlődésében, de egyben szerencsésnek tartott számok is Japánban.

A kiállítás megtekintésén túl, Dobóczki Zsuzsi és origamis társai segítségével, akik évek óta lelkes résztvevőjük rendezvényünknek, a japán papírhajtogatásnak egyes alapfogásait is elsajátíthatják az érdeklődők, így saját alkotások, lótuszvirág, legyező, állatfigurák is készülhetnek.

Magyar Origami Kör

1988 januárjában Kecskeméten szerveződött meg az ország első origami köre a Szórakaténusz Játékmúzeumban. Hamarosan országosan is ismertté vált és egyre többen csatlakoztak a körhöz. A Magyar Origami Kör egyedüliként fogja össze országos szinten a papírhajtogatás iránt érdeklődőket. Az egyesület célja az origami terjesztése. Tagjai azóta tanítják a papírhajtogatás technikáját kicsiknek és nagyoknak. Kiállításaikon érdekes alkotásokon keresztül mutatják be az origami sokszínűségét.

Az origami egy olyan mindenki által gyakorolható kézművesség, mely egyaránt edzésben tartja az elmét és a kezet. A hajtogatás alkotás, játék, kikapcsolódás egyszerre. Nem számít kor, vagy társadalmi helyzet, végzettség, nem kell hozzá különösebb kézügyesség vagy tudás.

Kitelepülő intézetek, egyesületek

SZTE Konfuciusz Intézet 

Az SZTE Konfuciusz Intézet 2012 őszén nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével. A Hanban (Konfuciusz Intézetek Központja) támogatásával a világ több mint 1500 létesítményéből álló hálózat egyikeként létrejött Konfuciusz Intézet a kínai állam által jóváhagyott programja alapján kínai nyelvoktatást és kínai kulturális tevékenységet végez. A kreditrendszerben is kínált, anyanyelvi tanárok által biztosított kínai nyelvórák a Konfuciusz Intézetben és az Egyetem egyes karainak tantermeiben zajlanak. Az Intézet nyelvvizsga lehetőséget és kínai ösztöndíjat is kínál. Az Intézet a nyelvoktatás mellett nagy hangsúlyt fektet a kínai kultúra megismertetésére is: színes és izgalmas programokkal várja az érdeklődőket.

Kalandozás a kalligráfia és a lótuszfestés rejtelmeibe

A Konfuciusz Intézet standjánál bárki kipróbálhatja mennyire könnyű vagy éppen nehéz a kínai írás és ellesheti, hogyan lehetséges néhány ecsetvonással megragadni a lótusz kecsességét és szépségét.

Jóga a Mindennapi Életben Egyesület

Vishwaguru MM Paramhans Swami Maheshwarananda indiai jógamester több, mint 40 évvel ezelőtt Szegedre látogatott és ezt követően alakult meg egyesületünk, a Jóga a Mindennapi Életben – Szeged Egyesület.

Jógaiskolánk célja, hogy a jóga áldásos hatásait a mai, stresszel teli világban élő emberek számára is elérhetővé tegye. A Jóga a mindennapi életben rendszer gyakorlása során a gyakorlók megismerhetik a klasszikus jóga ászanákat (testgyakorlatok). Az egyes gyakorlatok szintekbe rendezve, meghatározott sorrendben követik egymást, amely lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a korának, egészségi és erőnléti állapotának legmegfelelőbb gyakorlási módot. A jógaórákon az ászanák mellett a különböző légzéstechnikákat (pránajámák) és meditációs, illetve relaxációs technikákat is elsajátíthatják a gyakorlók.  Aki a jóga tudományába szeretne mélyebb betekintést nyerni, azt szeretettel várjuk ingyenes szatszangjainkon, ahol jó társaságban (szanga) az igazságról (szat) esik szó. A jógaórák és a szatszang helyszíne a jógaközpontunkban, a Kálvária tér 16. szám alatt található.

Évek óta jelen vagyunk a Lótusz Napokon. Információs sátrunknál tájékoztatást adunk a nyári ingyenes szabadtéri jógafoglalkozásokról, illetve az őszi tanfolyamainkról, programjainkról. Képzett jógaoktatóink válaszolnak a kérdésekre. Felnőtteket és gyerekeket egyaránt várunk spirituális társasjátékainkkal, mandalaszínezéssel. A sátornál az egyesület könyvei, CD-i is megtalálhatóak lesznek.

Látogassa meg a Jóga a mindennapi életben egyesület sátrát a Lótusz Napokon!

info@jogaszeged.hu

https://www.jogaszeged.hu/

https://www.joga.hu/

https://www.yogaindailylife.org/

Pál-Molnár Réka jógaoktató és társai

Pál-Molnár Réka jógaoktató és ájurvédikus jógaterapeuta vagyok.

Tradicionális hatha és yin jógaórákat tartok valamint ájurvédikus jógaterápiával, gerincterápiás és senior jógával foglalkozom csoportos és magánóráimon.

A jógával 27 évvel ezelőtt, a Jóga a Mindennapi Életben Egyesületnél ismerkedtem meg.

Azóta is folyamatosan tanulok a dr. Kotroczó Anikó által vezetett Sarasvati Jóga Oktatási Központ tanáraitól valamint az Iyengar Jóga, Sivananda Jóga, Himalájai Jóga tradícióktól. 

Szegedi tanárom Kovács Ágnes.

Amíg az Ájurvéda, az „Élet tudománya”, a fizikai és mentális betegségek és rendellenességek mellett a helyes életmód, életvitel fenntartásához szükséges szabályok előírásával addig a jóga az élet szellemi oldalával foglalkozik, az önmegvalósítás útja. Az ájurvéda a jógát terápiás céllal használja, a jógik pedig az ájurvéda előírásait, gyógynövényeit használják az egészségük fenntartása érdekében, hogy minél több idejük legyen az önmegvalósításra.

Így az ájurvéda és a jóga elválaszthatatlan egymástól. Ennek mélyebb megértése és továbbadása a célom.

A sátrunknál Kovács Ágnessel, Borka Biankával, Bakos Viviennel várunk szeretettel mindenkit tradicionális hatha, dinamikus és yin jógagyakorlással, tartalmas beszélgetéssel.

Gyakorlási időpontok:

SZOMBAT

11:00 – 12:00 Dinamikus jóga / Kovács Ágnes

12:30 – 13:30 Hatha jóga / Bakos Vivien

14:00 – 15:00 Hatha jóga / Borka Bianka

15:30 – 16:30 Yin jóga / Pál-Molnár Réka

VASÁRNAP

11:00 – 12:00 Hatha jóga / Pál-Molnár Réka

12:30 – 13:30 Hatha jóga / Borka Bianka

14:00 – 15:00 Hatha jóga / Bakos Vivien

15:30 – 16:30 Dinamikus jóga / Kovács Ágnes

Bakos Vivien vagyok. Jógaoktató, funkcionális személyi edző, spirális stabilizáció tréner (gerinc), pre- és postnatal tréner (kismama, szülés utáni), életvezetési tanácsadó, érzelmi coach.

Tanulmányaimat Magyarországon és Angliában végeztem. Több mint 12 éve foglalkozom emberekkel és 28 éve sportolok verseny és hobbi szinten.

Mivel többek vagyunk mint a test, ezért fontos számomra, hogy holisztikus szemlélettel foglalkozzak klienseimmel.

Tánc, fitnesz, testépítés, calisthenics és versenyzői háttérrel volt szerencsém a bőrömön tapasztalni olyan dolgokat, melyek megtanítottak arra, mennyire fontos tisztelnünk a testünket és úgy kezelni, hogy hosszú hosszú éveken át szolgáljon minket fájdalom nélkül, eszköz legyen egy tudatosabb élethez.

Borka Bianka jógaoktató, környezetmérnök és élelmiszermérnök vagyok.

Mindig is meghatározó volt életemben a természet szeretete és tisztelete, valamint érdekelt a helyes életmód és táplálkozás. Úgy gondolom, hogy fontos harmóniában élnünk, mert ez belső kiegyensúlyozottságot eredményez.

Nyolc éve jógázom rendszeresen, kezdetben autodidakta módon, majd egyre tudatosabban indultam a hiteles, tiszta forrásból érkező jóga megismeréséhez.

Így jutottam el szegedi tanáromhoz, Pál-Molnár Rékához, akinek nagyon hálás vagyok a tanításaiért és, hogy bátorított az utamon.

Idén végeztem a Magyar Jóga Akadémia 1 éves jógaoktatói képzésén és örömmel átadnám a tudást, amit kaptam. Szeretném megismertetni másokkal is a jóga pozitív hatásait, mely messze túlmutat a fizikai síkon.

Számomra a jóga lehetőség, hogy kapukat nyissunk meg, amin visszatérhetünk ősi eredetünkhöz, amely megmutatja az utat az önmagunkhoz való kapcsolódáshoz.

https://www.facebook.com/pmreka.joga

pmreka.joga@gmail.com

Namaste Jóga Stúdió

Nevem: Kovács Ágnes

Végzettségem: Sivananda jógaoktató, Avivamódszer oktató, rekreációs sportoktató.

1./ 1997 óta tanítok a saját termemben „Namaste Jóga Stúdió” néven Szegeden.

Tanulmányaim Császárné Benke Etkánál és testvérénél, Marikánál kezdtem Sivananda irányzatban 2005-ben.

Bad Meinbergben oktatói oklevelet szereztem. Kaja kalp jógát Pécsett Sri Vija Anand indiai jógamestertől tanultam. 2001-2004 között Chicagóban, módomban volt a dinamikus, power jógat gyakorolni. Itthon az alapokat Servajan Yesudian Sport és jóga könyve adta mindehhez, aki a háború idején Magyarországon alapított jógaiskolát.

A jóga egyszerűen fogalmazva: önismeret, önfegyelem, önnevelés. A kiegyensúlyozott életünk alapja. A jógázók adottságuk, erőnlétüknek megfelelően kitartásukkal megtapasztalhatják a gyakorlás által a testi és lelki fejlődést. A jóga alapelvét, a mértékletességet, fokozatosságot, megtartva kapják a feladatokat.

A jóga gyümölcse a pozitív energia. A pozitív gondolkodás fejleszthető és egyre erősödik, bármely életszakaszban is kezdjük el.

Arra ösztönzöm a tanítványokat, hogy a jógázás örömteli része legyen életüknek.

2./ Aviva-módszer gyógytorna a hormonegyensúly helyreállítására. Már 16 éve tanítom.

Az egészséges párkapcsolatért, a családtervezésért, babaáldásért. A betegségeket a természet helyreállitó erejével igyekszünk leküzdeni.

Az élet maga a mozgás! Minden korban az életminőség a legfontosabb.

Gyakorlási időpontok:

szombaton: 11:00-12:00

vasárnap: 15:30-16:30

>„>Légy jó, tégy jót, meditálj!”

(Szvami Sivananda)

https://avivamodszer.hu/aviva-modszer-oktatok/kovacs-agnes

Devā Yoga Studio

A Devā Yoga Studio okleveles oktatói az 5000 éves indiai jógahagyományokon alapuló jógagyakorlásnak és oktatásnak a hívei. Szemléletüket átjárja az anatómiára irányuló precizitás, ugyanakkor az ászanákban rejlő mélyebb spirituális megértés. A jóga számukra olyan érték, melyet hálával teli szívvel osztanak meg minden kedves tanulójukkal.

Fontos számukra a jóga tiszta forrásból való elsajátítása és ennek a tiszta tudásnak a közvetítése.

Lótusz napi programunk:

Július 30. szombat

11:00 Gerincterápiás jóga – Jógaórát tartó oktató: Hódi Lilla

14:00 Páros oktatós Yin jóga – Jógaórát tartó oktatók: Kulacsik Detti és Kulacsik Tamás

16:30 Női egyensúlyt megteremtő hatha jóga – Jógaórát tartó oktató: Csikós Szilvia 

Július 31. vasárnap

14:30 Színpadi bemutató 

15:30 Illat eszenciás hatha jóga – Jógaórát tartó oktató: Becsei-Romsics Lívia 

16:30 Lótusz napokat záró Csakra harmonizáló hatha jóga – Jógaórát tartó oktató: Csikós Szilvia 

A jógaórákon kívül egész nap várjuk az érdeklődőket sátrunkban, különféle témákkal, mint pl. oktatóképzés, jógafilozófia, ayurveda, jógikus életmód, jógatradíciók.

A jógaórákon résztvevők közt az utolsó napon jógaóra alkalmakat sorsolunk majd ki.

Valamint lehetőség nyílik a JógaCity webáruház termékeit is megtekinteni, akár megvásárolni. (www.jogacity.hu)

Facebook: Devá Yoga Studio

Instagram: devayoga_studio

Honlap: www.devayoga.hu

Sahaja Jóga – Meditáció

A Sahaja Jóga sátornál a látogatók rövid elméleti bevezetés után kipróbálhatják a meditációt. A meditáció állapotában figyelmünk a jelenben van, a múlttal és jövővel foglalkozó gondolatok elcsendesednek. A Sahaja szó jelentése spontán, könnyed, erőfeszítés nélküli, a Jóga szó pedig kapcsolatot jelent.

Az érdeklődők egy egyszerű vezetett gyakorlat segítségével megtapasztalhatják a bennük lévő békét. A meditáció minden korosztály számára jótékony hatású, stresszoldó, fejleszti a figyelmet és az önismeretet.

Várjuk a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt.

További információ honlapunkon elérhető: https://sahajajoga.hu/ 

Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület 

Az Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület 2004 áprilisa óta létezik, eleinte csak karate oktatásával foglalkozott. Az egyesület edzője Bakó András, 5 danos karate mester, aki 1980-ban kezdett el a karatéval foglalkozni. 2011-ben ismerkedett meg a mediballal, és ez átformálta a teljes egyesületet. 2011 őszén a karate mellett megjelent az edzéseken a mediball is, és 2013 januárjától külön mediball oktatás vette kezdetét heti rendszerességgel.

Azóta folyamatosan van MediBall edzés Szegeden. Bemutatókat tartunk, így népszerűsítjük a sportot, sikerrel. Az edzésre járók száma újra folyamatosan nő, és akik elkezdik, többnyire azóta is járnak. 

Bakó András MediBall oktató

30/461-9863

osu-no@freemail.hu

Varázsliget Természetgyógyász Iskola Dharmaliget Buddhista csoportja 

A csoport létrejöttének célja a 2500 éves autentikus buddhista hagyományok ápolása, gyakorlati és elméleti képzések összefogása, tanfolyamok, szakkörök szervezése az érdeklődők számára, útkeresők segítése a Dharma elérésében. A csoport tagja lehet bárki, aki a tudat tiszta természetének megtapasztalására törekszik.

Sátrunknál egész nap szeretettel várunk minden érdeklődőt vallási és világnézeti hovatartozástól függetlenül kötetlen dharma-beszélgetésre.

Továbbá kérhető napközben autentikus tibeti ruha próba, tibeti betűk rajzolása, és az indiaiakra jellemző bindi festés a homlokra.

A szegedi programokkal kapcsolatban érdeklődni a dharmaliget@gmail.com e-mail címen lehet.  

Bővebben: www.varazsliget.hu

Wu stílusú Tai Chi iskola

A Tai Chi elsősorban egészségmegőrző céllal gyakorolt harcművészetként ismert, amelynek több évszázados múltja van, de Kínán kívülre csak a 20. században jutott el. A különféle nemzetségek létrehozták saját stílusaikat, amelyek közül a Yang és a Chen Tai Chi a legismertebbek, de a Wu és a Sun stílusokat is szép számmal művelik. Mindegyik stílus elsődleges célja a belső erő fejlesztése, a fizikai erőt ezzel megtámogatva, kiegészítve. A Tai Chi filozófiai hátterében egyaránt megtalálhatók ataoizmus elvei és egyes buddhista tanítások is. Ezek közül a legismertebbek a Yin és Yang elmélete és az Öt Elem tana. A Hagyományos Kínai Gyógyászat test- és egészségfelfogása szintén alapjaiban határozza meg ezt a testgyakorlási módszert. 

Elkezdeni sohasem késő! 

Iskolánk tanítványai már 2010 óta vesznek részt a Szegedi Füvészkertben a Lótusznapokon. A Füvészkert ideális hely a Tai Chi-hoz, hiszen a legjobb a szabad ég alatt, a természetben gyakorolni. Kung Fu iskolánk Szegeden a Róna u. 27.-ben működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán. Mesterünk a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing  Chun Kung-fut is oktat.

A Lótuszos tó mellett lévő standunkon szombaton óránkénti edzésekkel, közös gyakorlással várjuk az érdeklődőket, a színpadon pedig tai chi pusztakezes és fegyveres formák bemutatásával, 5 állat chi kung bemutatóval, amelybe a nézők is bekapcsolódhatnak.

A taichi belső erős harcművészet, amelyben a technikákat lassú tempóban, a légzés és a mozgás összehangolásával végezzük. Amellett, hogy a testet kíméletesen átmozgatja, az elmét is ellazítja, ezzel relaxál és felüdülést nyújt, a folyamatos tanulás pedig karbantartja az agyat.

Hasonló elven alapulnak és szintén lassan végzett gyakorlatok a chi kungok is, amelyek a légzés

szabályozásával, lassú mozgással végrehajtott gyakorlatsorok, amelyek életenergiánk, vagyis a csi (chi) erősítését, kiegyensúlyozását szolgálják, valamint a befelé figyeléssel segítenek a mentális ellazulásban és a stressz oldásában is. A harcművészek is végeznek különféle chi kung gyakorlatokat, ezekkel fejlesztik a belső erejüket.

Életkortól függetlenül bárki bátran kipróbálhatja!

Bővebb információ:

www.facebook.com/wutaichi

www.taichi-wu.eu

www.facebook.com/kungfuiskola

www.lmk-wingchun.eu

Magyarországi Krisna Tudatú Hívők Közössége

A Krisna- hívők standjánál megelevenedik India varázsa. Füstölő illat, ősi hangszerek, meditatív, örömteli ének, és a lelki hangulat.

Az érdeklődők részt vehetnek a közös mantra éneklésben, és megismerkedhetnek a szegedi közösség gyakorlóival.

Természetesen a több ezer éves, gyakorlatias és élhető filozófiát bemutató szentírások is bemutatásra kerülnek.

https://www.facebook.com/Szegedi-Krisna-tudat%C3%BA-h%C3%ADv%C5%91k-oldala-638744582933956/

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!