HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

2019. július 28.

VASÁRNAP

színpad

10.00 KÖZÖS NAPINDÍTÓ JÓGA-GYAKORLÁS

"Indítsd a napod jógával és sugárzóan szép és harmóniát árasztó leszel!"

Mindenkit várunk a napindító közös jógázásra a színpadhoz!

A gyakorlást vezeti Krishnanand, Kovács Károly a Jóga a mindennapi életben magyarországi képviselője, vezető jógaoktató.

10.30 Wu stílusú Tai Chi bemutató és Chi Kung gyakorlás (Wu stílusú Tai Chi iskola)

A szegedi Róna utcai Tai Chi Iskola tanítványai már 2010. óta résztvevői a Lótusznapok programjának. Kung Fu iskolánk Szegeden a Róna utca 27.-ben működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán. Mesterünk a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing Chun Kung-fut is oktat.

A színpadi bemutatót idén is a kínai eredetű, hagyományos Wu stílusú Tai Chi formagyakorlataiból állítjuk össze: egy pusztakezes, szinkronban bemutatott formagyakorlat mellett kard, legyező és szablya fegyveres formagyakorlatok is lesznek.

A Lótuszos tó mellett lévő standunkon egyesületünk tanítványaival közösen lehet majd mindkét napon tai chit, valamint chi kungokat gyakorolni, kipróbálni. Amellett, hogy folyamatosan jelen leszünk és gyakorlatozunk, óránként lesznek kb. 15-20 perces vezetett mini edzések, amelyeken bárki részt vehet.

A taichi belső erős harcművészet, amelyben a technikákat lassú tempóban, a légzés és a mozgás összehangolásával végezzük. Amellett, hogy a testet kíméletesen átmozgatja, az elmét is ellazítja, ezzel relaxál és felüdülést nyújt, a folyamatos tanulás pedig karbantartja az agyat.

Hasonló elven alapulnak és szintén lassan végzett gyakorlatok a csikungok is, amelyek a légzés szabályozásával, lassú mozgással végrehajtott gyakorlatsorok, amelyek életenergiánk, vagyis a csi (chi) erősítését, kiegyensúlyozását szolgálják, valamint a befelé figyeléssel segítenek a mentális ellazulásban és a stressz oldásában is. A harcművészek is végeznek különféle csikung gyakorlatokat, ezekkel fejlesztik a belső erejüket.

Életkortól függetlenül bárki bátran kipróbálhatja!

Bővebb információ:

www.facebook.com/wutaichi

www.taichi-wu.eu

www.facebook.com/kungfuiskola

www.lmk-wingchun.eu

 Tha Chi - illusztráció

11.00: Az örökké tiszta lótusz- a lélek tisztasága

A lótusz ősidők óta a makulátlan tisztaság szimbóluma, s a Védák a tisztaságot az emberi lét fő erényei közé sorolják.

Sivarama Swami bhakti jógi, szerzetes, lelki tanítómester és író a kelet sokezer éves bölcsességét adja át, a hallgatóságnak. Előadását fölemelő zenés mantraénekés nyitja.

12.00: Leung Ting Wing Tsun Kung-Fu Szeged Iskola bemutatója

wingtsunszeged.hu 

12.30: Zen-Re hangfürdő

Tibeti terápiás hangtálakat, gongokat és egyéb intuitív hangszereket szólaltatunk meg.

A tudatosan alkalmazott hangok, ritmusok energiája hatást gyakorol testre, lélekre, szellemre.

A rezgések hatnak energiaközpontjaink, csakráink működésére, hatására harmonikusabb, relaxáltabb állapotba kerülhetünk. Megtalálhatjuk a belső békét, a csendet.

Az összecsendülő alaphangok és felharmonikusok lebegő hatást hoznak létre, ami kellemes hatást kelt testben, lélekben.

 A gong hangja, mint egy spirituális időutazás követi a hangtálak hangját.

A többi hangszer intuitív módon, mégis meghatározott céllal szövi át a hangfürdőt.

illusztráció

A Zen-Re hangfürdő alapítói és alkotói:

Kocsis Bea - hangterapeuta,

Kovács Olga - jógaoktató, hangterapeuta.

Egyéni és csoportos hangterápia Szegeden.

 Egyéni és csoportos hangterápia helyszíneink:

  • Szeged, Szamszara Jóga Klub
  • Szeged, Harmónia Háza
  • Deszk, változó helyszín

13.00: Harsinran Kaur Punjabi bhangra, Punjabi megyei tánc bemutatója

Harsimran Kaur a Szegedi Madách Imre magyar-angol két tanítási nyelvű általános iskola tanulója. Előadásában autentikus és modern elemeket is tartalmazó punjabi táncot láthatnak.

13.15: A szárik és fátylak varázsa- India hercegnőinek titokzatos világa

A legkecsesebb, legbájosabb, legnőiesebb, vibrálóan egzotikus ruhaköltemények, többméternyi, varrás nélkül rögzített nemes selyem anyagok.

Az érdeklődő hölgyek nem csak megismerhetik, de föl is próbálhatják a szebbnél szebb indiai ruhákat, s a vállalkozó kedvűek a színpadon egy indiai divatbemutatón is részt vehetnek!

illusztráció - forrás: fashion-name.com

Az vagy, amit megeszel- ismerkedés a vegetarianizmussal

Fura divat? Egészség? Filozófia? Vallás? Ételkóstolóval színesített bemutatón ismertetjük a vegetariánus életmód szépségeit.

13.45 Nagare Dojo aikido és judo bemutatója - Honvéd Rákóczi Sportegyesület, Szentes

Bozsoki Imre Aikido 3. és Judo 4. danos mester vagyok, a Nagare Dojo egyik alapítója, vezetője. Foglalkozásom rendőr. A Dojot 2005-ben alapítottuk három aikidos társammal, akik közül egy még jelenleg is aktív, Katona Csaba 2. danos Aikido mester, Ő a Honvédségnél repülés irányító.

A létszám folyamatosan ingadozott, viszont 2019-es évre Nemzeti Aikido Szövetség Magyarország szervezetben, ahova tartozunk, már több mint húsz fővel regisztráltunk. Jelenleg, rajtam kívül hat, fekete öves mesterrel dolgozunk együtt az edzéseken.

2018 év végén átvehettem a Magyar Aikido Sportért Alapítvány és a Nemzeti Aikido Szövetség Magyarország által alapított, Az év Aikidosa díszoklevelet.

2018 áprilisában a Dojon belül elindult a Judo oktatás is, amivel a hobbi judo lehetőségét szeretném megteremteni, kevesebb hangsúlyt fektetve a versenyzésre. A másik cél a Judon belül a Kata világába való bevezetése a sportolóknak, valamint a Kata népszerűsítése.

Jó alap és visszajelzés ehhez, hogy a Magyar Judo Szövetség 2019-ben kinevezett régiónként Kata instruktorokat, és a Dél Alföldi régióban ezeket a kinevezéseket én és edzőtársam Őri József 2. danos judo mester kaptuk.

2019 tavaszán csatlakoztunk Honvéd Rákóczi Sportegyesülethez, akiktől már ezalatt rövid idő alatt is sok figyelmet és segítséget kaptunk.

Jelenleg egyetlen saját szervezésű programunk van, amit minden évben húsvét nagypénteken rendezünk meg, ez a Tavaszi Budo Nap, amit idén immár ötödik alkalommal. Fő cél a helyi harcművészettel foglalkozó klubok összekovácsolása, valamint más, esetleg nem ismert, de szorosan kapcsolódó mozgáskultúrák megismerése.

Az edzéseket jelenleg a Kiss Bálint utca 3 szám alatt egy kicsi 55 nm-es teremben tartjuk új, saját tulajdonú 30nm verseny tatamin, (amit az idén nyáron megduplázunk, már megtörtént a megrendelés) valamint 18 nm felújításra szoruló szőnyegen.

Hétfő:

16:30-18:00 Judo
18:00-19:30 Aikido

Szerda:

16:30-18:00 Judo
18:00-19:30 Aikido

Péntek:

16:00-18:00 Aikido
18:00-19:30 Judo

14.00 Túri Virág Réka és a Parvati Tánccsoport előadása

Virág 2003 óta foglalkozik Odisszi tánccal, a Magyar Táncművészeti  Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2006-tól  első mesteréhez évenként járt tanulni Indiába, majd eltávozása után Rahul Acharya tanítványa lett. 2015-ben ICCR ösztöndíjat kapott az indiai tanulmányok támogatására. 2017-ben megalakult az ODRA Odissi Dance and Research Academy magyar részlege is, amelynek keretében tanulhatnak az elkötelezett érdeklődők, és aminek a végén hasonló szinteket lehet elérni, mint az itt következő egy órás bemutató.

Tánctáborra még lehet jelentkezni!

Részletek a facebook-on: ODRA Hungary – Odissi Dance and Research Academy Virág indiai tánctáborába itt jelentkezhetsz:  https://www.facebook.com/events/2314247092223046/

 

15.00 Taiko japándob koncert

A taiko eredeti jelentése: „japán dob". Mára azonban ez a fogalom önálló műfajjá nőtte ki magát. Alapítója Ogucsi Daihacsi, japán jazz-dobos, aki az ötvenes években az évezredes japán szertartás-zenék és a jazz alapritmikáit ötvözve csoportos műfajt teremtett. A műfaj Japán-szerte népszerűvé vált; ma már 5000 körülire tehető a taiko együttesek száma Japánban. Először Észak-Amerikában, majd világszerte hamar elterjedt. Népszerűségének titka elementáris hangzása, látványos mozgásvilága és show-elemei, amelyek az előadóktól komoly fizikai felkészültséget követelnek meg.

Taiko - illusztráció

A TAIKO Hungary Dobcsoport 30 perces japándob-bemutatóval érkezik a Lótusznapokra, hogy eredeti, gyönyörű hangzású japán dobokon tradicionális japán darabokkal szórakoztassa a közönséget.

Bővebb információ: taiko-hungary.hu

15.30: Bepillantás a japán teaművészetbe a Magyarországi Japán Tea Egyesület közreműködésével

A hosszú évszázadokon keresztül formalizálódó zöld tea fogyasztás Japánban a 16. században egy új művészeti ág, a Japán Tea Művészet megszületéséhez vezetett. A több mint 400 éves hagyományokkal rendelkező tea művészet nem csupán a japán tradicionális művészetek összefoglaló művészete, de rögzíti az elmúlt korok etikettjét, s mindeközben folyamatosan igazodva a jelen korok sajátosságaihoz időről időre újabb tea készítési módokkal, tea eszköz típusokkal gazdagodik.

A Magyarországi Japán Tea Egyesület a tradicionális japán teaművészet Urasenke irányzatának egyetlen magyarországi képviselete, melynek célja a japán teaceremónia magyarországi megismertetése, bemutatása, tanítása, ezen keresztül a magyar és a japán nép barátságának erősítése.

Japán teaművészet

A művészet elsajátítása iránt érdeklődők oktatásán túl rendkívül fontosnak tartjuk a művészet szélesebb körben történő megismertetését előadások, bemutatók, workshopok formájában. Hisszük, hogy a japán teaművészet által képviselt értékek európai kultúrkörnyezetben adoptálható elemeinek átvétele, gyakorlása, majd azok mindennapi életbe való átültetése hozzájárulhat egy tartalmasabb és értékesebb élet megvalósulásához. Publikum előtti megjelenéseink nem titkolt célja rávilágítani a távol-kelet ezen csodájára, s kedvet ébreszteni az arra nyitott emberekben a Tea Útjára lépéshez.

Rajzó-Kontor Kornélia

titkár, művészeti vezető

Magyarországi Japán Tea Egyesület, Urasenke Hungary

Magyarországi Japán Tea Egyesület http://urasenke.hu

16.00: Taka Ash Kurokawa japán énekes koncertje

 

16.30: Fire Fantasy, távol-keleti zsonglőr bemutató

A zsonglőrködés gyökerei: A zsonglőrködés több ezer éve része a keleti kultúráknak. A legtöbb feljegyzés Indiából és Kínából származik, de számos korai kultúrából – egyiptomi, görög, római skandináv, azték és polinéziai civilizációkból - maradt fenn olyan emlék, mely zsonglőrök művészi tevékenységét rögzíti. Indiában a nőknek kötelességük volt megtanulni, a 3 labdás zsonglőrködést. Az ősi kínai művészetben is előkelő helyet foglalt el a zsonglőrködés, erről több irodalmi és képi ábrázolás tanúskodik. A világ legkorábbi ismert zsonglőrjei az ókori Kínában éltek, kiemelkedő harcosok és elismert szórakoztatók voltak. Egy legenda szerint a híres harcos Xiong Yiliao, aki ügyes zsonglőr volt, az ellenséges csapat elé kiállva kilenc golyóval zsonglőrködött, mire az ellenség a felfoghatatlan varázslatot látva úgy meglepődött, hogy rémülten elmenekült. A diaboló őséről az úgynevezett „kínai yoyo”-ról a 12 századtó vannak feljegyzések. Európában csak a 18 század végén jelent meg ez az eszköz.

Az előadókról és a csapatról: Jeddi Ágost és Tóth Kitti 2014 óta tartják az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ által meghirdetett „Eszközös képességfejlesztő tréning zsonglőr kellékekkel” nevű kurzust. Az órán diszlexiás és más részképesség zavarral küzdő hallgatókat oktatnak alapszintű zsonglőr készségekre. Természetesen a szórakoztatás is mindig célja volt a zsonglőrködésnek. Ennek egy lenyűgöző és nagyon látványos formája a tűzzsonglőrködés. A Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat tagjai közül már van, aki 2004 óta zsonglőrködik, de maga a csapat 2015-ben alakult. A csapatból Dombi Zita, Papp Eliza és Jeddi Ágost látványos bemutatóval készülnek a Lótusz napra.

A bemutató után a közönség is kipróbálhatja milyen is zsonglőrködni!

17.00: Szitár és Tabla koncert

Tóth Szabolcs - Szitár

Szitárművészként többször adott élő koncertet az Indiai Nemzeti Televízióban. Rendszeres szereplője a nyugat-európai, amerikai színpadoknak, ahol kiváló, indiai tablások kísérik játékát. A világhírű Pandit Rajeev Janardan magántanítványa.

Az Allahabadi Zeneakadémia a "Sangeet Prabhakar", azaz a Klasszikus Zene Napja címmel tüntette ki. Az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ szitártanárja. Indiában dolgozott Pan Nalin filmrendezővel is (Samsara https://www.imdb.com/title/tt0196069/>, Virágok völgye <https://www.imdb.com/title/tt0392883>) illetve olyan projektekhez szerzett zenét, mint a 2019-es Kumbh Mela, vagy a Chitrakoot Ramayan Múzeum. Alap címmel 2003 óta van hetente jelentkező indiai klasszikus zenei műsora a Tilos Rádióban (https://tilos.hu/show/alap), ami Magyarország legrégebbi és legsikeresebb közösségi rádiója.

Tóth Szabolcs

Mótyán Tibor - Tabla

Hét éves kora óta zenél. Tanult hegedülni, zongorázni, basszusgitározni, de neve leginkább tabla-játékosként ismert. Tanulmányait Indiában folytatta, ahol Pt. Vinode Pathak tanítványa lett. Később olyan nagyszerű tablaművészektől tanulhatott, mint Pt. Abhijit Banerjee, Pt. Vinod Lele, vagy Pt. Pundlik Bhagwat. Jelenleg Hortobágyi László Gayan Uttejak Orchestra zenekarával és számos dzsessz- és kortárs zenei formációval is dolgozik. Az egyetlen nem indiai születésű tabla tarang játékos.

Bővebb információ: www.anjali.hu

A lótuszos tónál

16.00-tól Közös teázás japán, koreai és kínai módra – Rajzó-Kontor Kornélia, Kasza Ferenc és Kasza Péter útmutatásával

A tópartra várjuk azokat, akiket érdekel Japán, Korea és Kína teázási kultúrája, e távol-keleti országok szokásai valamint szívesen résztvevői lennének egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött szertartásos teázásnak is.

Terem

11.00: Az élő sárkányok és az istenek földjén Indonéziában - Bardócz Attila előadása

Bardócz Attila vagyok, a szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola rajz és földrajz szakos pedagógusa. A hegyek iránti rajongás, a természetjárás szeretete gyerekkorom óta mélyülő, egész életemet meghatározó érzés és életmód. Utazásaim során azonban nemcsak a természeti környezetünk csodái vonzzanak: az ember építette történelmi emlékek, Angkor nagyszerű templomai Kambodzsa őserdeiben, a Balkán-félsziget hangulatos falvai, vagy az ősi perzsa városok Iránban ugyanolyan felejthetetlen élményt nyújtanak, mint egy kiadós hegyvidéki barangolás a Kárpátokban, Izlandon vagy a Kaukázusban.

Bardócz Attila

forrás: sokszinuvidek.24.hu

12.00: Karma és életfeladat a születési horoszkópban: miért élsz jobban, ha ismerkedsz a sajátoddal? – Márton Ibolya

Kezd már sok lenni a frusztrációból? Volt már sok csalódásod? Keresed a miérteket és a kiutat? Az előadásban a legőszintébb tükörrel ismertetlek meg. Azzal az eszközzel, amely az önismereti úton a leghatékonyabb abban, hogy az életed jobbá tedd.

Márton Ibolya

+36-30-9150369

www.tudathang.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

illusztráció

13.00: A jóga lótuszvirágai – testileg-lelkileg széppé, egészségessé és erőssé tesz, bearanyozza egész életed, és derűs lesz minden napod, minden perced.

Előadó: Krishnanand /Kovács Károly/ a Jóga a mindennapi életben magyarországi képviselője, vezető jóga-oktatója.

  • A 8 főcsakra az emberben levő erők központjai.
  • A testi-, lelki-, szellemi- és társadalmi egészség megvalósítása.
  • "Jóganidra" a mély-lazítás tudománya, a jógik kozmikus utazása.
  • A testben és a lélekben is fiatal marad, aki gyakorolja a jógát.

www.joga.hu

www.jogaszeged.hu

www.yogaindailylife.org

14.00: Kertbe zárt Japán – ismerkedés Japánban őshonos növényekkel – Gál Tamás kerti sétával egybekötött előadása

Hortenzia, azálea, juharok és bambuszok... Számtalan növény került kertjeinkbe Japánból, s míg egyesek meglepően gyakoriak hazánkban, sokuk ma is titokzatos egzotikum. A japán növények különleges világa tárul föl kerti sétánk során.

15.00: A szanszkrit nyelv csodái - Damayanti Devi Dasi előadása

Damayanti Devi Dasi fiatal kora ellenére méltán állíthatjuk, hogy jó ismerője a Föld legbonyolultabb, és sokak szerint legkifinomultabb nyelvének, hiszen már 8 éve tanulja azt. Számtalan izgalmas titok lengi körül ezt a nyelvet. A világ legnagyobb terjedelmű ősi irodalmát jegyezték le szanszkritul, most mégsem tartják számon a világon sehol sem a "beszélt nyelvek" között. Egyáltalán, halott nyelv-e a szankszrit? Kik, és hol használják mégis, miért érdemes tanulmányozni?

16.00: Lakóhelyed sorsod alakítója – Kalmár Virág természetgyógyász előadása

A Vaszati, mint a térrendezés művészete, tradicionális indiai eredetű védikus tudományokra épül. Kapcsolatban van az asztrológiával és az indiai orvostudománnyal az ayurvedaval is. Sőt egymástól függetlenül nem is értelmezhető.

Ha olyan házban élünk, mely harmóniában van a természet univerzális törvényeivel, akkor egészségesek vagyunk, sikeres és boldog életet élünk. Ha viszont olyan házban élsz, mely diszharmóniában áll a környezettel, akkor bizony megbetegedhetsz és sikertelenséget tapasztalhatsz az élet bizonyos területein.

Szerencsére ma már lehetőségünk van elébe menni a problémáknak, házunk tervezésekor alkalmazhatjuk ezeket az elveket, továbbá amint megismerjük jelenlegi lakóhelyünk energiáit, tudatosan alakíthatjuk azt.

Erről a témáról hallhatunk bővebben ennek az előadásnak a keretében. Szeretettel várom az érdeklődőket!

A programok feltöltése folyamatosan történik. A szervezők fenntartják a változtatás jogát!