HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

Színpad, vasárnap (2017. augusztus 6.)

A programok feltöltése folyamatosan történik. A szervező fenntartják a változtatás jogát!

10.00- Ghitamala együttes koncertje

A Szegedi Gitamala együttes új felállásban, gitár-ének trióként áll most színpadra, hogy bepillantást nyújtson az indiai mantrák világába. A mantrákat eredeti szöveggel, saját dallamvilággal, és hangszerelésben adják elő. Krasznai Gíta énekes fél éves indiai tartózkodása után készített lemezt zenésztársaival, a lemezen Sövény Olivér gitárművész játszik. Weigert Tamás gitárossal először 2016 decemberében játszottak együtt és azóta több zenei projekten dolgoznak közösen.

11.00 Parvati Tánccsoport előadása

Túri Virág Réka a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2003 óta foglalkozik Odisszi indiai tánccal, első mesteréhez évenként látogatott el Indiába 2006-tól. Virág 2006-ban alapította meg Parvati Odisszi Tánccsoportot Budapesten. A lányok már az első Lótusznapok óta fellépőink és évről évre újabb koreográfiával lépnek színpadra.

12.00 Taiko japándob bemutató koncert

A taiko eredeti jelentése: „japán dob". Mára azonban ez a fogalom önálló műfajjá nőtte ki magát. Alapítója Ogucsi Daihacsi, japán jazz-dobos, aki az ötvenes években az évezredes japán szertartás-zenék és a jazz alapritmikáit ötvözve csoportos műfajt teremtett. A műfaj Japán-szerte népszerűvé vált; ma már 5000 körülire tehető a taiko együttesek száma Japánban. Először Észak-Amerikában, majd világszerte hamar elterjedt. Népszerűségének titka elementáris hangzása, látványos mozgásvilága és show-elemei, amelyek az előadóktól komoly fizikai felkészültséget követelnek meg.

A TAIKO Hungary Dobcsoport 30 perces japándob-bemutatóval érkezik a Lótusznapokra, hogy eredeti, gyönyörű hangzású japán dobokon tradicionális japán darabokkal szórakoztassa a közönséget.

Bővebb információ: taiko-hungary.hu

12.30 Divatbemutató a japán öltözködésről

Japán divatbemutató - a divatbemutató kapcsán a kedves látogató bepillantást nyerhet a japán öltözködés titkaiba. Mióta hordanak kimonót? Mi fejezi ki a japán ruhán az, hogy viselője hány éves, milyen a családi állapota és hogy milyen évszak van? Miért hordanak magas fatalpú cipőt a nők és miért alacsony szandált a férfiak? Ehhez hasonló kérdésekre tudja meg a választ és elgyönyörködhet a japán viseletek szépségében, ha eljön erre a különleges divatbemutatóra.

13.00 – Japán dallamok Taka Ash Kurokawa előadásában

Taka orvos és énekes. Stílusa igen egyedi, előadásmódjában a rock-ot, a pop-ot, a hip-hop-ot és a funk-ot vegyíti. Számtalan művész dalait játssza, angolul és japánul saját dalokat is ír. A lótusznapokra klasszikus japán dalokkal érkezik.

14.00 - Wu stílusú Tai Chi bemutató és Chi Kung gyakorlás (Wu stílusú Tai Chi iskola)

A szegedi Róna utcai Tai Chi Iskola tanítványai már 2010. óta vesznek részt Szegedi Füvészkertben a Lótusznapok programján. Kung Fu iskolánk Szegeden a Róna utca 27.-ben működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán, aki a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing Chun Kung-fut is oktat.

A színpadi bemutatón a Wu stílus pusztakezes és fegyveres Tai Chi formagyakorlataiból összeállított válogatást láthatnak az érdeklődők: egy pusztakezes, szinkronban bemutatott formagyakorlat mellett kard, legyező és szablya fegyveres formagyakorlatok is lesznek.

Ezen kívül a nézőkkel együtt csikungozni is fogunk. Az egészségmegőrző célú csikungok a légzés szabályozásával, lassú mozgással végrehajtott gyakorlatsorok, amely életenergiánk, vagyis a csi (chi) erősítését, kiegyensúlyozását szolgálják, valamint a befelé figyeléssel segítenek a mentális ellazulásban és a stressz oldásában is. A harcművészek is végeznek különféle csikung gyakorlatokat, ezekkel fejlesztik a belső erejüket.

Bárki bátran kipróbálhatja!

Bővebb információ:

www.facebook.com/wutaichi

www.taichi-wu.eu

www.facebook.com/kungfuiskola

www.lmk-wingchun.eu

14.30 - Szegedi WU DE Iskola bemutatója

A WU DE Harcművészeti Egyesület Kínából származó Wing Tsun Kung-Fu és Chi-Kung oktatással foglalkozik. Igyekszünk minden alkalommal adni valamit a diákoknak, amit az alapvetően nyugati szemléletű értékrendjükkel össze tudnak egyeztetni, ezáltal bővíteni a látószögüket, vagy egyszerűen csak fókuszba hozni az egyszerűséget, a tisztaságot, az állhatatosságot, a becsületet, a tisztességet és más értékes erényeket.

Szegedi WU DE Iskola

15.00 Kala Sangam Tánccsoport dél-indiai klasszikus táncbemutatója

A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet, és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát.

Kiss Tímeával és tanítványaival már számos alkalommal találkozhatott a közönség egész estés bharatanatyam táncelőadások, vagy rövidebb színpadi szerepléseik során. A táncelőadás során magyar és indiai származású tanítványok egyaránt bemutatkoznak – betekintést nyújtva az indiai tánc színes tárházába a csoport-koreográfiákon és táncdrámákon át az indiai néptáncokig.

16.00 Rahul Acharya és Túri Virág Réka táncbemutatója

Rahul Acharya korunk egyik nemzetközileg legismertebb és legkedveltebb Odissi szólótáncosa, akire világkörüli turnéi során az „isteni táncos” jelző ragadt rá. Nem véletlenül, hiszen 32 éves korára az Odisszi tánc elismert mesterévé vált, úgy technikai szepmontból, mind az érzelmi kifejezésmód finomságában. Táncát egyszerre szövi át a szépség, a művészi kifejezőkésség, a kicsiszolt pontosság és a sprituális erő, felfedve ezzel a színpadon az Odisszi tánc külső és belső értékeit. Fiatal kora ellenére számos kitüntetéssel és díjjal ismerték el kiemelkedő tehetségét. A világ minden táján fellépett már Európa, Amerika, Afrika, Távol- Kelet és természetesen India rangos rendezvényein. Rahul Acharya elméleti előadást is fog tartani az Odisszi indiai tánc történetéről és kulturális hátteréről.

Túri Virág Réka 2003 óta foglalkozik Odisszi indiai tánccal, első mesteréhez évenként látogatott el Indiába 2006-tól. A Magyar Táncművészeti Főiskolán végezett moderntánc pedagógus, és tanár (MA) szakon. Virág 2006-ban alapította meg Parvati Odisszi Tánccsoportját Budapesten. 2012-től tanít az Indiai Nagykövetség által alapított Amrita Sher-Gil Kulturális központban. 2008-tól minden nyáron indiai tánctáborokat szervez a Szegedhez közeli Nandafalván. 2015-ben ICCR (Indian Council for Cultural Relations) ösztöndíjat kapott.

17.00 Kövi Szabolcs meditációs koncertje

Kövi Szabolcs fuvolákon, különleges és egyedi fúvós hangszereken, pánsípon, furulyákon játszik. Zeneszerzéssel is foglalkozik, melynek gyümölcseként több meditatív és relaxációs hangulatú lemeze jelent meg. Szabolcs évek óta visszatérő művésze a Lótusznapoknak, ilyenkor elsősorban keleties hangzású dallamai csendülnek fel.

18.00-18.30 Magyar Kobayashi Dojok Egyesület szegedi csoportjának bemutatója

A Magyarországi Kobayashi Dojok Egyesülete szegedi csoportját 2009 óta vezetem, ebben a csoportban felnőttek és gyerekek gyakorolják az aikidot. Az aikido olyan harcművészeti stílus, melyben pusztakezes technikák gyakorlása mellett fegyveres gyakorlás is folyik (bot, egyéb eszközök...). Edzéseinket alapvetően a jó hangulat jellemzi, de az elkötelezett hozzáállás és a megfelelő komolyság ettől függetlenül elvárt követelmény. A gyakorlás célja az aikido szép, köríves, dinamikus mozgásanyagának elsajátítása, és mások megismerése, jó kapcsolatok kialakítása, melyekben mindenki jó érzi magát. A gyakorlás következménye szokott lenni - ha már eleve nem adott - a japán, és általában a keleti kultúra és gondolkodás iránti érdeklődés fokozódása, melyet a magam részéről üdvösnek tartok, ugyanis szerintem ma az életvezetési problémák megoldásának egy alternatíváját jelentheti, ha közel engedjük magunkhoz a Kelet bölcsességét.

Fenyvesi Tamás 4.dan

http://aikidoszeged.hu/

http://www.mkde.hu/drupal/

program a Lótuszos tó partján:

16.00 Japán teaszertartás

A japán teaszertartás a buddhizmussal együtt mintegy 1300 évvel ezelőtt érkezett Japánba. Ez nemcsak művészet, hanem életfilozófia is. Megérinti a lelket, utat talál egymáshoz két olyan ember, aki eddig még soha nem közeledett egymáshoz. A tea szertartása a szépség, a megtisztulás és a béke jelképe is. Ismerkedjen meg ezzel a szép szokással és próbálja megérteni a távol-keleti emberek lelki harmóniáját. A teázás rejtelmeibe a Magyar-Japán Baráti Társaság tagjai adnak betekintést.

17.00 Közös teázás koreai és kínai módra – Kasza Ferenc útmutatásával

A tópartra várjuk azokat, akiket érdekel Korea és Kína teázási kultúrája, e távol-keleti országok szokásai valamint szívesen résztvevői lennének egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött szertartásos teázásnak is.

program a színpad közelében:

14.30-15.30: A Magyar Origami Kör kézműves foglalkozása – Dobóczki Zsuzsanna vezetésével

Magyar Origami Kör egyesület célja az origami terjesztése. Tagjai több évtizede tanítják a papírhajtogatás technikáját kicsiknek és nagyoknak. Az érdeklődők egy órás origami foglalkozás keretében mindkét nap el is sajátíthatnak néhány papírhajtogatási technikát. A rózsakertben pedig egy origami japán baba kiállítást is megcsodálhatnak az érdeklődők, így bepillantást nyerve az origami sokszínű művészetébe.

Terem

11.00 Bali az Istenek szigete – Mink Balázs útibeszámolója

12.00 Az atombomba első áldozatai 1945. augusztus 6-án Hirosimában – a Magyar-Japán Baráti Társaság előadása

1945. augusztus 6-án, az idén immár 72 évvel ezelőtt, először az emberiség történetében egy ártatlan városra, Hirosimára ledobták az atombombát, amelynek beláthatatlan következményei lettek. Pusztító ereje olyan hatást ért el, amit még mind a mai napig nem lehetett kiheverni. Erre az évfordulóra emlékezünk abban a meggyőződésben, hogy soha többé nem történik ilyesmi a világon.

13.00 Origami daru - kézzelfogható tradíció - Dobócki Zsuzsanna (Magyar Origami Kör tagja) előadása

Néhány gondolat a daru szimbólumról, a hajtogatás jelrendszerének ismertetése, bemutatása és gyakorlása papír segítségével. Ezt követően a hagyományos modell hajtogatását az érdeklődők meg is tanulhatják.

14.00 Ájurvéda, meditáció, boldogság – Pál Tamás ájurvéda szakértő, spirituális író előadása a boldogság megtalálásáról

A ma embere eltávolodott a természettől, ezért szenved és egyre betegebb. De létezik egy olyan Út, amely könnyed, szelíd módszerekkel - ilyen az Ájurvéda Meditáció is - képes arra, hogy helyreállítsa az egészséget és kivirágoztassa az életet. Nem szenvedésre, hanem boldogságra születtünk, bőségre és jólétre. De miért nem tudja ezt mindenki megtalálni? Aki pedig már megtalálta, az hogyan tudta megvalósítani?

15.00 Mi az életfeladatom - hogyan találhatunk valódi válaszra az asztrológia segítségével –Márton Ibolya előadása

Mi dolgunk a világon? Az élet során többször, egyre kínzóbban felmerülő kérdés, amellyel nagyon sokan küzdenek, keresik, kergetik a választ, ahogy telnek az évek, egyre inkább. Pedig ott van az orrunk előtt. Születési képletünkből egyértelműen kiolvasható, és sokan érzik is, tudják is. Miért, hogy mégis sokakat nem hagy nyugodni? És mi kellene ahhoz, hogy a kérdés helyére válasz kerüljön?

16.00 – Hátizsákos kalandozások Kínában és Tibetben – Raisz Péter útibeszámolója

17.00 Indiai tánc workshop a Kala Sangam Tánccsoporttal

Érdekel az indiai kultúra és gyakorlati szinten is szívesen betekintenél a dél-indiai Bharatanatyam táncstílusba? Workshopunkon a Bharatanatyam történetébe és kifejezőeszközeibe, a kézmozdulatok jelentésébe, alapszintű lépéskombinációk tanításával kalauzolják el a résztvevőket a táncosok, mindezt interaktív módon, egy kis beöltözéssel „keletiesen fűszerezve”.