HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

Színpad vasárnap (2018. augusztus 5.)

A programok feltöltése folyamatosan történik. A szervező fenntartják a változtatás jogát!

10.00 JÓGA!

"Derűs lesz a nap, ha jógagyakorlással indítjuk!"

Várunk mindenkit egy napindító közös jógázásra a színpadhoz! A gyakorlást vezeti Krishnanand, Kovács Károly a Jóga a mindennapi életben magyarországi képviselője.

10.30: Nia tánc bemutató Markovics Ágival

A Szegedi Kortárs balett egykori táncosa ,2014 óta foglalkozik a Nia módszerrel. “A Nia elsősorban tánc. A mozgás és a lélegzet öröme. Dinamikus meditáció és aktív magadra figyelés. 9 mozgásrendszere tartalmaz 3 tánc, 3 harcművészeti, 3 gyógyító mozgásformát, amelyek teljes harmóniát teremtenek gyakorlásuk során. A módszer bárki számára elérhető és semmilyen előképzettséget nem igényel. Mindkét nap várjuk a módszer iránt érdeklődőket a Nia sátrunknál , ahol megismerkedhetnek a Nia 52 mozdulatával, rutinjaival és részt vehetnek Budapesti Nia oktatókkal egy közös mezítlábas Örömtáncban is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

részletek: a MagnesNia facebook oldalon

11.00: Akrojóga bemutató

Az Acroyoga egy ötvözet: a jóga, az akrobatika és a gyógyító thai masszázs összeolvasztásával keletkezett.

Jótékony hatásai három erős alappillérből fakadnak:

  • Solar - akrobatikus gyakorlás - a közös játék erejével és védelmével építi a bizalmat és az örömöt, fejleszti a test erejét és az egyensúlyérzéket 
  • Lunar - terápiás gyakorlás - segíti a befelé figyelést, az elengedést és az ellazulást
  • Jóga - növeli a légzés tudatosságát, a jelenlétet és a belső egyensúlyt

Az acroyoga kapcsolatot épít önmagunkkal és egymással, verbális és non-verbális kommunikációnk tisztul, figyelmünk élesedik. A vezetett foglalkozások kezdők és középhaladók számára a legélvezetesebbek. Az órákat jóga gyakorlatokon alapuló bemelegítéssel kezdjük, erősítő és nyújtó gyakorlatokkal készülünk fel a repülésre. Technikákat és pozíciókat tanulunk, majd összekötjük őket és szekvenciákat alkotunk. Az órákat páros nyújtógyakorlatokkal vagy thai masszázzsal zárjuk.

A részvételnek előfeltétele nincs. Mindenkit szeretettel látunk. Nem szükséges párban érkezni, mert mindenkinek akad majd játszótársa.

Jelenleg a NuadTeam tartja Budapest leglátogatottabb acroyoga óráit, emellett megalkottuk a Nuad Fascial Concept (NFC) rendszert, amely a thai masszázst, a modern fasciális szemléletet és az emberi test anatómiáját foglalja rendszerbe. Tanfolyamokat, előadásokat, táborokat szervezünk.

www.nuadteam.com

facebook/nuadteamfacebook/nuadteam

11.30: Szegedi WU DE Iskola bemutatója

A WU DE Harcművészeti Egyesület Kínából származó Wing Tsun Kung-Fu és Chi-Kung oktatással foglalkozik. Igyekszünk minden alkalommal adni valamit a diákoknak, amit az alapvetően nyugati szemléletű értékrendjükkel össze tudnak egyeztetni, ezáltal bővíteni a látószögüket, vagy egyszerűen csak fókuszba hozni az egyszerűséget, a tisztaságot, az állhatatosságot, a becsületet, a tisztességet és más értékes erényeket.

facebook/wudeiskola/

12.30: Mediball – az Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület bemutatója

A MediBall feltalálója Prof. Bai Rong, a Shanxi tartomány Jinzhong Városi Egészségügyi Iskolájának testnevelő tanára volt. 1991-ben szabadalmaztatta találmányát a Rouliball (MediBall) labdajátékot. A feltaláló célja az volt, hogy egy olyan labdajátékot hozzon létre, melyben a Tai Chi lágy körkörös mozdulatait használva eddze a testet úgy, hogy elkerülje a test sérülését, ugyanakkor fejlessze a szervezet fiziológiás funkcióit és mentális egészségét. Magyarországon hivatalosan 2008 óta van jelen ez a sportág.

A MediBallt egy 22 cm átmérőjű gumi felületű ütővel és egy 50 g tömegű homokkal töltött teniszlabda méretű gumilabdával játsszák. Egyénileg, párban és csoportban is játszható. A gyakorló célja, hogy a centrifugális erő segítségével, körkörös mozdulatokkal, ívekkel és spirálokkal az ütőn tartsa a labdát. A játékosok felkészültségüket versenyeken mérhetik össze, ahol egyéniben vagy párosban is indulhatnak. A formagyakorlatok bemutatása zenére történik. A jól bemutatott formagyakorlat során a versenyző mozgásos meditatív állapotba kerül. A kivitelezés során megélt harmónia mind a gyakorló, mind a néző számára művészi szintű esztétikai élményt jelent.

Bakó András MediBall oktató

30 / 461-9863

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

13.30: Wu stílusú Tai Chi bemutató és Chi Kung gyakorlás (Wu stílusú Tai Chi iskola)

A szegedi Róna utcai Tai Chi Iskola tanítványai már 2010. óta résztvevői a Lótusznapok programjának. Kung Fu iskolánk Szegeden a Róna utca 27.-ben működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán. Mesterünk a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing Chun Kung-fut is oktat.

A színpadi bemutatót idén is a kínai eredetű, hagyományos Wu stílusú Tai Chi formagyakorlataiból állítjuk össze: egy pusztakezes, szinkronban bemutatott formagyakorlat mellett kard, legyező és szablya fegyveres formagyakorlatok is lesznek.

A Lótuszos tó mellett lévő standunkon egyesületünk tanítványaival közösen lehet majd mindkét napon tai chit, valamint chi kungokat gyakorolni, kipróbálni. Amellett, hogy folyamatosan jelen leszünk és gyakorlatozunk, óránként lesznek kb. 15-20 perces vezetett mini edzések, amelyeken bárki részt vehet.

A taichi belső erős harcművészet, amelyben a technikákat lassú tempóban, a légzés és a mozgás összehangolásával végezzük. Amellett, hogy a testet kíméletesen átmozgatja, az elmét is ellazítja, ezzel relaxál és felüdülést nyújt, a folyamatos tanulás pedig karbantartja az agyat.

Hasonló elven alapulnak és szintén lassan végzett gyakorlatok a csikungok is, amelyek a légzés szabályozásával, lassú mozgással végrehajtott gyakorlatsorok, amelyek életenergiánk, vagyis a csi (chi) erősítését, kiegyensúlyozását szolgálják, valamint a befelé figyeléssel segítenek a mentális ellazulásban és a stressz oldásában is. A harcművészek is végeznek különféle csikung gyakorlatokat, ezekkel fejlesztik a belső erejüket.

Életkortól függetlenül bárki bátran kipróbálhatja!

Bővebb információ: facebook/wutaichi, taichi-wu.eu, facebook/kungfuiskola, wingchun.eu

14.00: Zen-Re Hangfürdő

Tibeti terápiás hangtálakat, gongokat és egyéb intuitív hangszereket szólaltatunk meg.

A tudatosan alkalmazott hangok, ritmusok energiája hatást gyakorol testre, lélekre, szellemre.

A rezgések hatnak energiaközpontjaink, csakráink működésére, hatására harmonikusabb, relaxáltabb állapotba kerülhetünk.

Megtalálhatjuk a belső békét, a csendet.

Az összecsendülő alaphangok és felharmonikusok lebegő hangokat hoznak létre, melyek kellemes hatást keltenek testben, lélekben.

A gong hangja, mint egy spirituális időutazás követi a hangtálak hangját.

A többi hangszer intuitív módon, mégis meghatározott céllal szövi át a hangfürdőt.

A Zen-Re Hangfürdő alapítói és alkotói:

Kocsis Bea - hangterapeuta
Kovács Olga - jógaoktató-hangterapeuta

Budapesten a Hangterápia Központban, Bálint Györgyi tanítványaiként végeztünk.

Egyéni és csoportos hangterápia helyszíneink:

Szeged, Szamszara Jóga Klub
Szeged, Harmónia Háza

14.30: Az vagy, amit megeszel... ismerkedés a vegetarianizmussal

Divat? Egészség? Vallás? Milyen a vegetariánus életmód? Ételkóstolóval színesített bemutatónkon a növényi étrend szépségeit ismertetjük, mindezt az Őrangyal Gasztroház közreműködésével.

15.00: Klasszikus japán dallamok Taka Ash Kurokawa előadásában

Taka orvos és énekes. Stílusa igen egyedi, előadásmódjában a rock-ot, a pop-ot, a hip-hop-ot és a funk-ot vegyíti. Számtalan művész dalait játssza, angolul és japánul saját dalokat is ír. Ezen a délutánon kétszer is a színpadra lép. Elsőként klasszikus japán dalokat hallhatunk tőle.

15.30: Bepillantás a japán teaművészetbe a Magyarországi Japán Tea Egyesület közreműködésével

A hosszú évszázadokon keresztül formalizálódó zöld tea fogyasztás Japánban a 16. században egy új művészeti ág, a Japán Tea Művészet megszületéséhez vezetett. A több mint 400 éves hagyományokkal rendelkező tea művészet nem csupán a japán tradicionális művészetek összefoglaló művészete, de rögzíti az elmúlt korok etikettjét, s mindeközben folyamatosan igazodva a jelen korok sajátosságaihoz időről időre újabb tea készítési módokkal, tea eszköz típusokkal gazdagodik.

A Magyarországi Japán Tea Egyesület a tradicionális japán teaművészet Urasenke irányzatának egyetlen magyarországi képviselete, melynek célja a japán teaceremónia magyarországi megismertetése, bemutatása, tanítása, ezen keresztül a magyar és a japán nép barátságának erősítése.

A művészet elsajátítása iránt érdeklődők oktatásán túl rendkívül fontosnak tartjuk a művészet szélesebb körben történő megismertetését előadások, bemutatók, workshopok formájában. Hisszük, hogy a japán teaművészet által képviselt értékek európai kultúrkörnyezetben adoptálható elemeinek átvétele, gyakorlása, majd azok mindennapi életbe való átültetése hozzájárulhat egy tartalmasabb és értékesebb élet megvalósulásához. Publikum előtti megjelenéseink nem titkolt célja rávilágítani a távol-kelet ezen csodájára, s kedvet ébreszteni az arra nyitott emberekben a Tea Útjára lépéshez.

Rajzó-Kontor Kornélia
titkár, művészeti vezető
Magyarországi Japán Tea Egyesület, Urasenke Hungary

16.00: Túri Virág Réka és a Parvati Tánccsoport előadása

Virág 2003 óta foglalkozik Odisszi tánccal, a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2006-tól első mesteréhez évenként járt tanulni Indiába, majd eltávozása után Rahul Acharya tanítványa lett. 2015-ben ICCR ösztöndíjat kapott az indiai tanulmányok támogatására.

2017-ben megalakult az ODRA Odissi Dance and Research Academy magyar részlege is, amelynek keretében tanulhatnak az elkötelezett érdeklődők, és aminek a végén hasonló szinteket lehet elérni, mint az itt következő egy órás bemutató.

Tánctáborra még lehet jelentkezni. Részletek a facebook-on: ODRA Hungary – Odissi Dance and Research Academy

17.00: Távol-keleti zsonglőr bemutató

A zsonglőrködés gyökerei: A zsonglőrködés több ezer éve része a keleti kultúráknak. A legtöbb feljegyzés Indiából és Kínából származik, de számos korai kultúrából – egyiptomi, görög, római skandináv, azték és polinéziai civilizációkból - maradt fenn olyan emlék, mely zsonglőrök művészi tevékenységét rögzíti. Indiában a nőknek kötelességük volt megtanulni, a 3 labdás zsonglőrködést. Az ősi kínai művészetben is előkelő helyet foglalt el a zsonglőrködés, erről több irodalmi és képi ábrázolás tanúskodik. A világ legkorábbi ismert zsonglőrjei az ókori Kínában éltek, kiemelkedő harcosok és elismert szórakoztatók voltak. Egy legenda szerint a híres harcos Xiong Yiliao, aki ügyes zsonglőr volt, az ellenséges csapat elé kiállva kilenc golyóval zsonglőrködött, mire az ellenség a felfoghatatlan varázslatot látva úgy meglepődött, hogy rémülten elmenekült. A diaboló őséről az úgynevezett „kínai yoyo”-ról a 12 századtó vannak feljegyzések. Európában csak a 18 század végén jelent meg ez az eszköz.

Az előadókról és a csapatról: Jeddi Ágost és Tóth Kitti 2014 óta tartják az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ által meghirdetett „Eszközös képességfejlesztő tréning zsonglőr kellékekkel” nevű kurzust. Az órán diszlexiás és más részképesség zavarral küzdő hallgatókat oktatnak alapszintű zsonglőr készségekre. Természetesen a szórakoztatás is mindig célja volt a zsonglőrködésnek. Ennek egy lenyűgöző és nagyon látványos formája a tűzzsonglőrködés. A Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat tagjai közül már van, aki 2004 óta zsonglőrködik, de maga a csapat 2015-ben alakult. A csapatból Dombi Zita, Papp Eliza és Jeddi Ágost látványos bemutatóval készülnek a Lótusz napra.

A bemutató után a közönség is kipróbálhatja milyen is zsonglőrködni!

17.30: Japán dallamok Taka Ash Kurokawa előadásában

Taka orvos és énekes. Stílusa igen egyedi, előadásmódjában a rock-ot, a pop-ot, a hip-hop-ot és a funk-ot vegyíti. Számtalan művész dalait játssza, angolul és japánul saját dalokat is ír. Előadásában ezúttal modern japán dalok szerepelnek.

18.00: Bharatanatyam dél-indiai klasszikus táncbemutató – Anjali Táncformáció – Ádász Mariann és Berki Éva előadásában

A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet, és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát.

Ádász Mariann és Berki Éva tizenöt éve kezdtek el indiai tánccal foglalkozni. Kiss Tímea és Gulyás Ildikó táncművészek alapos felkészítése után 2010 szeptemberétől kilenc hónapon keresztül Indiában, Ildikó mesterénél, Padmashri Meenakshi Chitharanjan táncművésznél tanulhattak, az Indian Council for Cultural Relations (ICCR) ösztöndíja jóvoltából.

Indiai tanulmányútjukról hazatérve megalapították az Anjali Táncformációt. Rendszeresen adnak egész estés táncelőadásokat illetve rövidebb táncbemutatókat mind duóban, mind önállóan.

Bővebb információ: anjali.hu

terem

11.00: Nők Indiában - Túri Virág Réka Odisszi táncművész előadása

Virág 2006 óta jár Indiába évenként tánctanulás céljából. Az elmúlt két és fél évben pedig szinte folyamatosan Orisszában élt.

„Mikor Indiában járok, alkalmazkodom az ottani szokásokhoz, és kultúrához. Bár én láthatóan külföldi vagyok, mégis idővel befogadnak, és ez bepillantást enged a látszat mögé. Sokféle hír hallható az indiai nők helyzetéről. India hatalmas, és ezer arca van, ahogyan szokták mondani. A tapasztalataim India néhány államára korlátozódnak, így inkább erről lesz szó, és arról, hogy mit tanított ez nekem, magyar nőnek, aki folyamatosan azt a kérdést kapja, hogy miért épp egy ilyen távoli kultúrához vonzódom.”

Virág és a tánccsoport bemutatója szombaton 15, vasárnap 16 órakor látható. Tánctáborra még lehet jelentkezni. Részletek: ODRA Hungary – Odissi Dance and Research Acadey (facebook)

12.00: Élet: hol rontjuk el, és hogyan tehetjük jóvá? – Márton Ibolya előadása

Az előadásban rámutatok, hogy mi az a banánhéj, amin elcsúszhat az életünk, és arról is szó lesz, hogy miként kerülhetjük ezt el. Divatos dolog karmát emlegetni, azonban az általános megközelítése csak azt magyarázza, ami már létrejött. Nézzük meg inkább azt, amikor, amitől létrejön, hogy az eredmény elégedettséget szüljön a drámák helyett! Természetesen mindezt a pszichológiai asztrológia látásmódjával tesszük. Nem titkolt célom, hogy ráébresszelek: a jobb életed a jobb önismereten múlik. Ennek pedig a leghatékonyabb, egyenesen önmagadhoz vivő módját mutatom be neked.

"Bárhová is mész, boldogságot vigyél magaddal!" (Sri Chinmoy)

Márton Ibolya
+36-30-9150369
www.tudathang.hu

13.00: Tantra - A boldogság mágiája – Pál Tamás előadása

A Tantra India ősi tudásának része, magyarul azt jelenti: felszabadulás. Felszabadulás a félelmek, az elfojtott érzelmek, az önkorlátozás igája alól. Felszabadulás a világ káprázatának fogságából. A Tantra egy Út önmagunk, a bennünk lévő ragyogó Fény, az isteni boldogság és a spirituális felemelkedés felé. Milyen eszközöket használ erre a tantra? Milyen szerepet kap ebben a szexuális energia? Ki és hogyan gyakorolhatja a tantrát? Mi a tantrikus boldogság mágiája?

Pál Tamás spirituális író, védikus szakértő előadására várja mindazokat, akik érzik a szívükben a hívást, hogy új utakat keressenek egy jobb és boldogabb élet felé.

14.00: Kertbe zárt Japán – ismerkedés Japánban őshonos növényekkel – Gál Tamás kerti sétával egybekötött előadása

Hortenzia, azálea, juharok és bambuszok... Számtalan növény került kertjeinkbe Japánból, s míg egyesek meglepően gyakoriak hazánkban, sokuk ma is titokzatos egzotikum. A japán növények különleges világa tárul föl kerti sétánk során.

15.00: A jóga lótuszvirágai – hogyan tesz szabaddá a „Jóga a mindennapi életben” gyakorlása! Krishnanand /Kovács Károly/ előadása

A 8 főcsakra az emberben levő erők központjai. A testi-, lelki-, szellemi- és társadalmi egészség megvalósítása."Jóganidra" a mély-lazítás tudománya, a jógik kozmikus utazása. A testben és a lélekben is fiatal marad aki gyakorolja a jógát.

16.00 Barangolások DK-Ázsiában II.: Kambodzsa és Vietnám - Bardócz Attila előadása

Bardócz Attila vagyok, a szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola rajz és földrajz szakos pedagógusa. A hegyek iránti rajongás, a természetjárás szeretete gyerekkorom óta mélyülő, egész életemet meghatározó érzés és életmód. Utazásaim során azonban nemcsak a természeti környezetünk csodái vonzzanak: az ember építette történelmi emlékek, Angkor nagyszerű templomai Kambodzsa őserdeiben, a Balkán-félsziget hangulatos falvai, vagy az ősi perzsa városok Iránban ugyanolyan felejthetetlen élményt nyújtanak, mint egy kiadós hegyvidéki barangolás a Kárpátokban, Izlandon vagy a Kaukázusban.

joga.hu, jogaszeged.hu

Program a lótuszos tó közelében

16.30 Közös teázás koreai és kínai módra – Kasza Ferenc és Kasza Péter útmutatásával

A tópartra várjuk azokat, akiket érdekel Korea és Kína teázási kultúrája, e távol-keleti országok szokásai valamint szívesen résztvevői lennének egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött szertartásos teázásnak is.

Hársfasornál

16.00 Testtől lélekig – Drimál István előadása

„A jóga és a taiji azt ígéri, hogy a test gyakorlatoztatásán keresztül magas szintű tudati állapotokat érhetsz el. Igaz-e ez, s ha igen, hogyan történik meg a testtől a lélekig történő eljutás?”

Drimál István filozófus, aki az említett két gyakorlatrendszer szakavatott ismerője, betekintést ad abba, hogyan értsd ezt a magas szintű célkitűzést.

Valamint bemutatkozik az Et al. – Kritikai Elmélet Online, és az augusztusban megjelenő Harcművészet-kutatás tematikus számáról beszélget Kérchi Vera szerkesztő és Drimál István szerző.