HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

Színpad szombat (2017. augusztus 5.)

A programok feltöltése folyamatosan történik. A szervező fenntartják a változtatás jogát!

10.00 Ju-jitsu bemutató

A ju-jitsu japán eredetű ősi harci rendszer. Belőle alakultak ki a ma ismert japán küzdősportok: karate, judo, aikido, stb. A mai világban a ju-jitsut fegyveres alakulatok kiképzésére, civilek önvédelmi képzésére valamint versenysportként gyakorolják. Szegeden 25 éve létezik egyesületi formában ju-jitsu edzés. Mi elsősorban sportként gyakoroljuk a ju-jitsut de járnak edzéseinkre lobbisták is, akik kondicionálásként, egészségük megőrzésére használják a ju-jitsut.

Edzéseinket Szegeden a Gutenberg u. 25. sz alatt tartjuk, de megtalálnak bennünket az interneten ju-jitsu szeged név alatt is.Rusz Alajos

10.30 A Mandala jógastúdió bemutatkozása

Budapesti Mandala Jógastúdiók az ország egyik legjelentősebb, a nemzetközi Yoga Allience és a Magyar Jógaoktatók Szövetsége által minősített jógaoktató képző intézménye, valamint a Gerincjóga Rendszer hivatalos oktatató képző iskolája.

A szegedi stúdió 2014-ben nyílt. Fontosnak tartjuk, hogy a jóga mozgásrendszere mindenki számára befogadható és gyakorolható legyen, ezért szakképzett oktatóink vezetésével többféle óratípust kínálunk.

A hozzánk érkező minden érdeklődőnek az első alkalom ingyenes.

A jógabemutató résztvevői: Anka Ágnes és Chovanecz - Rácz Katalin

www.mandalajogaszeged.hu

FB: Mandala Jóga Szeged

11.00 Leung Ting Wing Tsun Kung-Fu Szeged Iskola bemutatója

11.30 - Wu stílusú Tai Chi bemutató és Chi Kung gyakorlás (Wu stílusú Tai Chi iskola)

A szegedi Róna utcai Tai Chi Iskola tanítványai már 2010. óta vesznek részt Szegedi Füvészkertben a Lótusznapok programján. Kung Fu iskolánk Szegeden a Róna utca 27.-ben működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán, aki a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing Chun Kung-fut is oktat.

A színpadi bemutatón a Wu stílus pusztakezes és fegyveres Tai Chi formagyakorlataiból összeállított válogatást láthatnak az érdeklődők: egy pusztakezes, szinkronban bemutatott formagyakorlat mellett kard, legyező és szablya fegyveres formagyakorlatok is lesznek.

Ezen kívül a nézőkkel együtt csikungozni is fogunk. Az egészségmegőrző célú csikungok a légzés szabályozásával, lassú mozgással végrehajtott gyakorlatsorok, amely életenergiánk, vagyis a csi (chi) erősítését, kiegyensúlyozását szolgálják, valamint a befelé figyeléssel segítenek a mentális ellazulásban és a stressz oldásában is. A harcművészek is végeznek különféle csikung gyakorlatokat, ezekkel fejlesztik a belső erejüket.

Bárki bátran kipróbálhatja!

Bővebb információ: 

www.facebook.com/wutaichi

www.taichi-wu.eu

www.facebook.com/kungfuiskola

www.lmk-wingchun.eu

12.00 - Távol-keleti zsonglőr bemutató

A zsonglőrködés gyökerei: A zsonglőrködés több ezer éve része a keleti kultúráknak. A legtöbb feljegyzés Indiából és Kínából származik, de számos korai kultúrából – egyiptomi, görög, római skandináv, azték és polinéziai civilizációkból - maradt fenn olyan emlék, mely zsonglőrök művészi tevékenységét rögzíti. Indiában a nőknek kötelességük volt megtanulni, a 3 labdás zsonglőrködést. Az ősi kínai művészetben is előkelő helyet foglalt el a zsonglőrködés, erről több irodalmi és képi ábrázolás tanúskodik. A világ legkorábbi ismert zsonglőrjei az ókori Kínában éltek, kiemelkedő harcosok és elismert szórakoztatók voltak. Egy legenda szerint a híres harcos Xiong Yiliao, aki ügyes zsonglőr volt, az ellenséges csapat elé kiállva kilenc golyóval zsonglőrködött, mire az ellenség a felfoghatatlan varázslatot látva úgy meglepődött, hogy rémülten elmenekült. A diaboló őséről az úgynevezett „kínai yoyo”-ról a 12 századtó vannak feljegyzések. Európában csak a 18 század végén jelent meg ez az eszköz.

Az előadókról és a csapatról: Jeddi Ágost és Tóth Kitti 2014 óta tartják az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ által meghirdetett „Eszközös képességfejlesztő tréning zsonglőr kellékekkel” nevű kurzust. Az órán diszlexiás és más részképesség zavarral küzdő hallgatókat oktatnak alapszintű zsonglőr készségekre. Természetesen a szórakoztatás is mindig célja volt a zsonglőrködésnek. Ennek egy lenyűgöző és nagyon látványos formája a tűzzsonglőrködés. A Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat tagjai közül már van, aki 2004 óta zsonglőrködik, de maga a csapat 2015-ben alakult. A csapatból Dombi Zita, Papp Eliza és Jeddi Ágost látványos bemutatóval készülnek a Lótusz napra.

A bemutató után a közönség is kipróbálhatja milyen is zsonglőrködni!

13.00 – Indiai, kínai és vegetariánus ételkóstoló a Taj Mahal, a Nagy Fal és az Őrangyal Gasztroház éttermek közreműködésével

14:00 Gongok világa – GongAkadémia gongbemutatója

A GongAkadémia a meditatív gongjáték oktatási központja Magyarországon. Célja a gongjáték örömének, felszabadító erejének, a testre, lélekre és szellemre gyakorolt hatásának bemutatása. Olyan tudás átadása, mellyel megvalósítható a tudatos, strukturált, szívből jövő, intuitív gongjáték.

A gongok nagyon jól alkalmazhatók meditáció, relaxáció, hangfürdő, gongfürdő vezetésénél. Az egyéni terápiás foglalkozások alkalmával segítenek a mély, relaxált állapot elérésében, közelebb visznek mélyebb tudatszintjeinkhez, teret biztosítanak a belső változásainkhoz. A testorientált játékmóddal könnyebbé tehetjük a változások folyamatát, oldhatjuk a blokkokat, energetizálhatunk. A gong olyan mint egy tükör. Visszatükrözi azt is, aki játszik rajta, és azt is aki hallgatja.

A hangfürdő alkalmával közvetlenül megtapasztalhatjuk a gongok kellemes, ellazító hatását. Megélhetjük a módosult tudatállapot kialakulását, a belső csend megjelenését.

A gongok segítségével lehetőségünk van megtalálni egyensúlyi állapotunkat, felszínre hozhatjuk kreativitásunkat, és képesek leszünk elindítani gondolatainkat a megvalósulás felé.

A GongAkadémia erre készíti fel hallgatóit. Az oktatás módszertani hátterét Elisabeth Dierlich Gong Terápiás Koncepciója® adja

A gongjáték mellett a gongok is sokszínűek. A GongAkadémia bemutatja és megszólaltatja a klasszikus Tam-Tam és Fen gongok mellett speciális készítésű gongjait is.

A színpadon megismerkedhetünk a Moon, High tone, Dark tone, Sun, Unity, Eclipse, Deep wave gongokkal.

A bemutató után a nagyteremben egy hangfürdő keretében közvetlen személyes élményt is szerezhetünk a gongok és hangtálak világából.

Kíváncsi vagy milyen egy több gongos hangfürdő? Tapasztaljuk meg a gongok varázsát! Tarts velünk a hangfürdőre is!

A programot a GongAkadémia képviseletében Krayné Faragó Zsuzsanna és Kray György tartja.

http://www.gongakademia.hu

http://www.hangtalak.hu

14.30 Enrico koncert

A koncerten elhangzó lélekzenék egyediek, csupán az alapzene rögzített, amire a rögtönzések élőben készülnek. A téma, a közönség részvétele, a helyszín, az időpont határozza meg az improvizációk tartalmi megjelenését, ezért megismételhetetlen, hiszen a jelen folyamatait, áramlásait, jelenségeit tükrözi.

Marosfalvi Imre Enrico 55 éve hegedül, 57 CD-je jelent meg, számára a zene már nem cél, hanem eszköz. Fogadják szeretettel műveit!

15.00 Tibeti HANG üzenetek – hangfürdő HaLuna, Bergerné Wilk Halinával

HaLuna (Bergerné Wilk Halina) vagyok. Sok éve foglalkozom keleti tradíciókkal, azok szellemiségével, keleti országok gyógymódjaival és hangszereivel is. A hangutazáson általam használt gongok, tibeti tálak, népi hangszerek és a természet hangjait utánzó hangszerek átmosó, harmonizáló hatással vannak a szervezetünkre, segítenek megtapasztalni a nyugalmat és megnyitni a befelé vezető utat. Erre a találkozásra kiválasztott mantráim pozitívan hatnak az örök érvényű érzések: együttérzés, béke, szeretett felébresztésére és megerősítésére, segítenek fény testünk építésében.

Bergerné Wilk Halina (HaLuna) hang és ősi gyógymódok mestere

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

16.00 – 17.30 Odisszi indiai tánc előadás, fellép Rahul Acharya, Túri Virág Réka és a Parvati Tánccsoport

Rahul Acharya korunk egyik nemzetközileg legismertebb és legkedveltebb Odissi szólótáncosa, akire világkörüli turnéi során az „isteni táncos” jelző ragadt rá. Nem véletlenül, hiszen 32 éves korára az Odisszi tánc elismert mesterévé vált, úgy technikai szepmontból, mind az érzelmi kifejezésmód finomságában. Táncát egyszerre szövi át a szépség, a művészi kifejezőkésség, a kicsiszolt pontosság és a sprituális erő, felfedve ezzel a színpadon az Odisszi tánc külső és belső értékeit. Fiatal kora ellenére számos kitüntetéssel és díjjal ismerték el kiemelkedő tehetségét. A világ minden táján fellépett már Európa, Amerika, Afrika, Távol- Kelet és természetesen India rangos rendezvényein. Rahul Acharya elméleti előadást is fog tartani az Odisszi indiai tánc történetéről és kulturális hátteréről.

Túri Virág Réka 2003 óta foglalkozik Odisszi indiai tánccal, első mesteréhez évenként látogatott el Indiába 2006-tól. A Magyar Táncművészeti Főiskolán végezett moderntánc pedagógus, és tanár (MA) szakon. Virág 2006-ban alapította meg Parvati Odisszi Tánccsoportját Budapesten. 2012-től tanít az Indiai Nagykövetség által alapított Amrita Sher-Gil Kulturális központban. 2008-tól minden nyáron indiai tánctáborokat szervez a Szegedhez közeli Nandafalván. 2015-ben ICCR (Indian Council for Cultural Relations) ösztöndíjat kapott.

18.00 Jeszenszky István koncertje

A hangszerzetes története

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisfiú, aki olyan gyermekkort élhetett meg, amely sokak szerint talán csak a mesében létezik. Élete áldásos napjait nagyszülei földjén, az Őrségben töltötte, teheneket legeltetve, eggyé válva a Természettel. A madár is dalra fakad, ha meghallja az isteni üzenetet – történetünk hőse, István sem tett másként. Zenélni kezdett, és teszi ezt a mai napig. A sarod nevű hangszer művészetét indiai mesterétől, Saran Ránitól tanulta, akiről nagy tisztelettel beszél: „Nekem a mai napig ő a mesterem, és ez még az idővel sem változhat. A mestered a mindened – a tanárod, az apád, az anyád és vezetőd. Egészen át kell magad adnod neki, hogy tudó légy. Én a mai napig tanulok, tőle és másoktól, és ez így lesz örökké”. Hol tart most az igaz mese? István zenélve gyógyít – teltházas koncerteken játszik, a Fényhozó CD sok tiszta életre vágyó polcán megtalálható. Saját történetének tanulságát így fogalmazza meg: „Kevesen tudják, hogy minden fájdalom kívülről érkezik, a tiszta lélek országában ugyanis nincs más, csak szeretet és fény. A betegségeink és fájdalmaink az énhez kötődés miatt vannak. Abban a pillanatban, hogy az ember képes az elengedésre és felajánlja összegyűjtött kincseit, megszabadul, és csodák érik. Az élet titka nem más, mint hogy amit Istentől ajándékba kapok, azt azonnal felajánlom, örömmel osztom szét. Szolgálattal, együttérzéssel és alázattal lélekjelenlétben lenni, a pillanatban megmártózni. Semmi más nem kell a harmóniához, csak csönd és odaadás. A világban hatalmas erő és energia van, csak ritkán tudunk élni ezzel, mert másra figyelünk. Holott már a népmesékben is leíródott, hogy az embernek nincs más feladata, mint a szeretet és a gyógyítás”.

www.miracles.hu

program a Lótuszos tó partján

16.00 Közös teázás koreai és kínai módra – Kasza Ferenc útmutatásával

A tópartra várjuk azokat, akiket érdekel Korea és Kína teázási kultúrája, e távol-keleti országok szokásai valamint szívesen résztvevői lennének egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött szertartásos teázásnak is.

program a színpad közelében

14.30-15.30: A Magyar Origami Kör kézműves foglalkozása – Dobóczki Zsuzsanna vezetésével

Magyar Origami Kör egyesület célja az origami terjesztése. Tagjai több évtizede tanítják a papírhajtogatás technikáját kicsiknek és nagyoknak. Az érdeklődők egy órás origami foglalkozás keretében mindkét nap el is sajátíthatnak néhány papírhajtogatási technikát. A rózsakertben pedig egy origami japán baba kiállítást is megcsodálhatnak az érdeklődők, így bepillantást nyerve az origami sokszínű művészetébe.

Terem

10.00 - „Egészségmegőrző módszerek a keleti kultúrákban: jóga és masszázs” - Kálmán Renáta előadása

A keleti gyógyászat a megelőzésre, az egészség megtartására helyezi a hangsúlyt. Nem a kialakult tüneteket kezeli, hanem mindig okot kezel. Két fontos alappillére a masszázs és a jóga, melyek ősi egészségmegőrző módszerek.

A masszázs nem csak kellemes ellazulást biztosít, hanem elősegíti a test energiapályáiban haladó életenergia zavartalan áramlását, így a szervek állapotának javulását, ami a szervezet egészségének fenntartását segíti elő.

A jóga sem pusztán testgyakorlat, hanem fizikai közérzetjavító hatásán túl hatékony stresszoldó és koncentrációt elősegítő módszer. Fontos részét képezik a légzőgyakorlatok és a relaxáció vagy ellazulás is.

Előadásomban ezeket a munkám során alkalmazott, több ezer éves gyógyászati módszereket mutatom be.

11.00 - Rahul Acharya elméleti előadása az Odisszi indiai táncról, annak történetéről, kulturális hátteréről

Rahul Acharya korunk egyik nemzetközileg legismertebb és legkedveltebb Odissi szólótáncosa, akire világkörüli turnéi során az „isteni táncos” jelző ragadt rá. Nem véletlenül, hiszen 32 éves korára az Odisszi tánc elismert mesterévé vált, úgy technikai szepmontból, mind az érzelmi kifejezésmód finomságában. Táncát egyszerre szövi át a szépség, a művészi kifejezőkésség, a kicsiszolt pontosság és a sprituális erő, felfedve ezzel a színpadon az Odisszi tánc külső és belső értékeit. Fiatal kora ellenére számos kitüntetéssel és díjjal ismerték el kiemelkedő tehetségét. A világ minden táján fellépett már Európa, Amerika, Afrika, Távol- Kelet és természetesen India rangos rendezvényein.

12.00 – Ősi mantrák és recitálásuk - Dóka Róbert, a Szanszkrit Akadémia tanárának előadása

13.00 - Egészség és hiánya (biológiai természettörvények, asztrológia és az egészségünk) – Márton Ibolya előadása

A testi-lelki egészségünk fenntartása egy látszólag rendkívül egyszerű harmónián alapul: az érzelmeink, a gondolataink és a cselekedeteink összhangján. Elég mindössze erre figyelnünk, ezt betartanunk ahhoz, hogy fizikailag egészségesek legyünk és lelkileg-mentálisan problémamentesek. Ha ez ennyire egyszerű, akkor hogyhogy mégis megbetegszünk időről időre? És mit tehetünk mi magunk önmagunk gyógyulásáért, egészségéért?

14.00 – Transzcendentális Meditáció - Dr. Pál Dániel előadása

Stresszek és fáradtság nélkül, örömben, életerővel telve és alkotó módon élni csak ábránd? Egyáltalán nem! Ismerkedj meg egy hiteles hagyományból származó és az évszázadok próbáját kiállt meditációs technikával, amelynek hatékonyságát a modern tudomány is igazolta.

Az előadáson részletesen megismerkedhetsz a Transzcendentális Meditáció hatásaival, tudományos hátterével, eredetével és működésével. Megtudhatod, hogy az általa kiváltott mély spirituális tapasztalás miként hat agyunk és a testünk működésére, és hogyan járul hozzá egészségünk megőrzéséhez, életerőnk és energiaszintünk növekedéséhez. Hallhatsz arról is, hogy ez az élmény miként vezet mélyebb önismerethez, pozitívabb gondolkodáshoz, szívünk-lelkünk gazdagodásához.

Előadó: Dr. Pál Dániel filozófus, a Transzcendentális Meditáció tanára.

15.00 - Hangfürdő - Gongok varázsa – a GongAkadémia meditatív gongjátéka

A GongAkadémia a színpadon bemutatott gongokkal és hangtálakkal tartja a hangfürdőt, amelyen átélhetjük gongok és hangtálak szívet, lelket megérintő hatását. Megtapasztalhatjuk a hangok és a csend csodálatos varázsát. A hangfürdő jó alkalmat biztosít az ellazulására, pihenésre, blokkjaink oldására, a feltöltődésre.

A gongok hangjaiban fürödni egészséget jelent, mivel ellazítják az izomzatot, megnyugtatják az idegrendszert, oldják stresszt, serkentik az anyagcsere folyamatokat, és beindítják a szervezet öngyógyító erőit.

Olyan mintha a természet erői áradnának ezekből a csodálatos hangszerekből. Mintha a világegyetemmel kerülnénk kapcsolatba, hiszen a gongok a transzcendencia hordozói. De mindezt érdemes inkább megtapasztalni.

Kíváncsi vagy milyen egy több gongos hangfürdő?

Átélnéd a gongok csodálatos rezgéseit, tisztító hatását, erejét?

Szeretettek várunk a nagyteremben!

A programot a GongAkadémia képviseletében Krayné Faragó Zsuzsanna és Kray György tartja.

http://www.gongakademia.hu

http://www.hangtalak.hu

16.00 - Rovaremésztő növények: rendszertan, evolúció, koevolúció - különös tekintettel az orientalis flórára – Czuppon Bálint előadása (MaRoN –Magyar Rovaremésztő Növény Természetvédő Egyesület)

Ragadozó növény – a szó elbűvöl és egyben elborzongtat. Már Charles Darwin a 19. században megjelent művében – Insectivorous Plants (1875) – is a világ legcsodálatosabb növényeinek nevezte a rovaremésztő képességgel rendelkező fajokat. Darwin munkássága révén egyre többen kezdték megismerni ezeket, az eddig legfeljebb csak rémtörténetekben megjelenő növényeket. A rovaremésztő megnevezés roppant találó, ugyanis ezen szervezetek rendelkeznek a csalogatás, a csapdába ejtés, az emésztés és a tápanyagok felszívásának képességével, az áldozatok jelentős része pedig rovarokból származik.

Az előadás célja a rovaremésztő növények evolúciójának bemutatása, különös tekintettel a keleti, orientalis fajokra. Emellett megvizsgáljuk, hogy kancsókák (Nepenthes) hogyan kapcsolódnak a gasztronómiához, felkutatjuk a növényvilág toilette-jét, továbbá kiderítjük, hogy a harmatfüvek (Drosera) alakbeli változatosságának mi áll a hátterében.

Darwin szavaival élve a ragadozó növények kutatásában még számtalan kérdés áll fenn, melyek megválaszolása az utókor feladata:

„There is much yet to learn about these most wonderful plants in the world.”

/Charles Darwin, Insectivorous Plants (1875)/

www.maron.hu, www.carniflora.hu

17.00 – A sorslevelek, az indiai pálmalevelek évezredes bölcsessége - Lukács Zoltán Gábor előadása

Lukács Zoltán Gábor a vezetője annak a szervezetnek, mely az indiai pálmalevelek (sorslevelek), mint a több ezer évvel ezelőtt született ősi, indiai mesterek hagyatékának eredetét és működését kutatja. Előadásában indiai utazásairól, a pálmalevelekről, az ezekről megjelent "Sorslevelek - az indiai pálmalevelek évezredes bölcsessége" című könyvről mesél.

A régi korok bölcs mestereinek célja az volt, hogy segítsék és támogassák az emberiség életét, hogy mindannyian boldogan és kiegyensúlyozottan teljesítsük az életfeladatunkat. Bár a pálmalevelek több ezer évvel ezelőtt jöttek létre, a ma élő emberek életútját is tartalmazzák. Aki érzi a levele hívását, igen részletes betekintést kaphat a jelentől egészen az életút végéig. A levelét keresőknek a szervezet segítséget nyújt a megkerestetésen át a felolvasásig.

www.sorslevelek.hu

www.facebook.com/eletemlevele

www.facebook.com/events/1796531457304481/