lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

2021. július 24. (szombat)

A színpadon


10.00 Közös napindító jóga-gyakorlás - a gyakorlást vezeti a Jóga a mindennapi életben egyesület oktatója

"Indítsd a napod jógával és sugárzóan szép és harmóniát árasztó leszel!"

Mindenkit várunk a napindító közös jógázásra a színpadhoz!

11.00 Istenek és mítoszok Indiából - Bharatanátjam dél-indiai klasszikus táncbemutató – Anjali Duó – Ádász Mariann és Berki Éva

Ki ne hallott volna Siváról, az indiai istenségről, akinek tigrisbőr csavarodik a derekára, kígyók lógnak a nyakában, és fürtjei megzabolázatlanul hullanak alá, miközben kozmikus táncát járja? Az előadás során megismerhetjük e szimbólumok mélyebb jelentését, és végignézhetjük, ahogy indiai mítoszok elevenednek meg egy ősi tánc, a Bharatanátjam nyelvén.

Az előadók, Ádász Mariann és Berki Éva tizenhét éve, szinte gyerekként kezdtek el indiai tánccal foglalkozni. Elhivatott magyar és indiai mesterektől tanultak itthon és Indiában. Tudásukat folyamatosan fejlesztik a tánc és az indiai filozófia terén is, és létrehozták az Anjali tánccsoportot, hogy megpróbálják továbbadni ezt az ősi művészetet.

Bővebb információ:

www.anjali.hu,

https://www.facebook.com/anjalidancehungary/

12.00 Szárik és fátylak világa - Távol-keleti divatbemutató

13.00 Wonders of Korea/ Korea csodái - Dr.Tóth Monika és a Makói Videóműhely előadása

Dr.Tóth Monika, 2017 óta tagja és PR Managere a Mugunghwa tánccsoportnak, koreai tradicionális táncelőadásaival egyedül is fellép az ország több pontján. Koreai kulturális oldalán (Facebook - Korean Culture for All/DRTM) online és látogatható kiállításokat, előadásokat szervez.

Az előadásban megismerkedhetnek a koreai tradicionális ruhaviselet – a Hanbok csodás világával.

Koreai tradicionális táncokon keresztül bepillanthatunk a koreai királyi paloták világába.

A lótusz mint a koreai népmese fontos eleme: Simcheong meséje.

Az előadás után a koreai standnál papír-Hanbokot készíthetnek az érdeklődök és a tradicionális Minhwa festészet alapján lótusz-képet készíthetnek az érdeklődők.

A Makói Videóműhely Alapítványt 1994-ben alapította Czibolya Kálmán (aki 2003 óta a koreai DIMA vendégoktatója), Gyermek és ifjúsági tehetséggondozással,-fotó, film és vizuális művészetekkel foglalkozik.

Monika:

https://www.facebook.com/monika.drtoth/

https://www.facebook.com/KoreanCultureforAll.DRTM

Makói Videóműhely,Czibolya Kálmán:

https://www.facebook.com/groups/683967928313897/about

https://www.facebook.com/czibolya.kalman

14.00 Sahaja jóga - meditáció

A Sahaja Jóga bemutatkozásában szeretnénk ízelítőt adni abból az örömből, amit meditáció során élünk át. A színpadon bhajanokat adunk elő, mivel az indiai zene valódi áldás, ami képes egyensúlyba hozni a finomenergia-rendszerünket és felkészíteni a meditációra. Ezt követően az érdeklődőket a meditáció kipróbálására invitáljuk – egy olyan nyugodt, gondolatmentes tudatos állapot megélésére, amiben lényünk esszenciáját, a lelket helyezzük figyelmünk középpontjába. A meditáció vezetett és mindenki számára könnyen követhető. A programot ehhez a békés, nyugodt állapothoz illesztett énekkel zárjuk.

Részletesebb információért, további meditációért térjenek be sátrunkba szombaton vagy keressenek a www.jogameditacio.hu címen illetve a Meditálj velünk online facebook oldalon – ahova hetente új, ingyenes meditációkat töltünk fel.

14.30 Mediball - az Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület bemutatója

A MediBall feltalálója Prof. Bai Rong, a Shanxi tartomány Jinzhong Városi Egészségügyi Iskolájának testnevelő tanára volt. 1991-ben szabadalmaztatta találmányát a Rouliball (MediBall) labdajátékot. A feltaláló célja az volt, hogy egy olyan labdajátékot hozzon létre, melyben a Tai Chi lágy körkörös mozdulatait használva eddze a testet úgy, hogy elkerülje a test sérülését, ugyanakkor fejlessze a szervezet fiziológiás funkcióit, mentális egészségét és lelki megnyugvást ad, ami az egészség alapja. Magyarországon hivatalosan 2008 óta van jelen ez a sportág.

A MediBallt egy 22 cm átmérőjű gumi felületű ütővel és egy 50 g tömegű homokkal töltött teniszlabda méretű gumilabdával játsszák. Egyénileg, párban és csoportban is játszható. A gyakorló célja, hogy a centrifugális erő segítségével, körkörös mozdulatokkal, ívekkel és spirálokkal az ütőn tartsa a labdát. A játékosok felkészültségüket versenyeken mérhetik össze, ahol egyéniben vagy párosban is indulhatnak. A formagyakorlatok bemutatása zenére történik. A jól bemutatott formagyakorlat során a versenyző mozgásos meditatív állapotba kerül. A kivitelezés során megélt harmónia mind a gyakorló, mind a néző számára művészi szintű esztétikai élményt jelent.

Bakó András MediBall oktató

30 / 461-9863

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

15.00 A szegedi Leung Ting Wing Tsun Kung-Fu Szeged Iskola bemutatója

Iskolánk a nemzetközi, prof. Leung Ting nagymester nevével fémjelzett Wing Tsun szövetség tagiskolájaként működik. A tradicionális értékrend szem előtt tartásával törekszünk a lehető legtöbb tudással felvértezni diákjainkat, családias edzéseinken. Emellett rendszeresen rendezvényeken is képviseljük a klubot.

Az iskola összetétele vegyes, mind nemek, mind pedig életkor tekintetében, de a vidámságuk és az iskola iránti szeretetük közös bennük. A 12 év alattiak, a kissárkányok külön, játékos foglalkozásokon fejleszthetik mozgás koordinációjukat, színesíthetik a technikák segítségével mozgáskultúrájukat. Legyen szó a felnőtt, vagy a Sárkányharcosok edzéséről, a fegyelem, a másik tisztelete és a figyelem csak egy-egy példa azokból az erényekből, amiket az edzéseken folyamatosan gyakorolnak a diákok. Az iskola egyik fő feladatának a közösség összekovácsolását tartom, aminek alapja az egymás iránti tisztelet. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy több, mesterfokozatot elért tanítvány rendszeresen látogatva a foglalkozásokat segít az oktatásban. Mindezt teszik olyan szerénységgel és alázattal, ami mindenki számára pozitív példa lehet az élet minden területén.

Rendszeresen indított ingyenes önvédelmi, valamint az SZTE -n akkreditált, testnevelés kurzusként felvehető képzéseink révén több tucat embernek sikerült alap önvédelmi tudás mellett betekintést nyerni iskolánk működésébe. Ezen lehetőségeket a továbbiakban is nyitva tartjuk a kíváncsi szemeknek.

Kedvcsinálóként megtekinthető a weboldalunk:

https://wingtsunszeged.hu/

http://www.sarkanyharcos.hu/

Megtalálhatóak vagyunk a facebookon is folyamatosan frissülő tartalommal, hírekkel.:

https://www.facebook.com/EredetiLeungTingWingTsunKungFuSzegedBeke/

https://www.facebook.com/kicsisarkanyharcosok/

Sárfi Tamás Pál, iskolavezető mester

15.30 Fire Fantasy, távol-keleti zsonglőr bemutató

A zsonglőrködés gyökerei: A zsonglőrködés több ezer éve része a keleti kultúráknak. A legtöbb feljegyzés Indiából és Kínából származik, de számos korai kultúrából – egyiptomi, görög, római skandináv, azték és polinéziai civilizációkból - maradt fenn olyan emlék, mely zsonglőrök művészi tevékenységét rögzíti. Indiában a nőknek kötelességük volt megtanulni, a 3 labdás zsonglőrködést. Az ősi kínai művészetben is előkelő helyet foglalt el a zsonglőrködés, erről több irodalmi és képi ábrázolás tanúskodik. A világ legkorábbi ismert zsonglőrjei az ókori Kínában éltek, kiemelkedő harcosok és elismert szórakoztatók voltak. Egy legenda szerint a híres harcos Xiong Yiliao, aki ügyes zsonglőr volt, az ellenséges csapat elé kiállva kilenc golyóval zsonglőrködött, mire az ellenség a felfoghatatlan varázslatot látva úgy meglepődött, hogy rémülten elmenekült. A diaboló őséről az úgynevezett „kínai yoyo”-ról a 12 századtó vannak feljegyzések. Európában csak a 18 század végén jelent meg ez az eszköz.

Az előadókról és a csapatról: Jeddi Ágost és Tóth Kitti 2014 óta tartják az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ által meghirdetett „Eszközös képességfejlesztő tréning zsonglőr kellékekkel” nevű kurzust. Az órán diszlexiás és más részképesség zavarral küzdő hallgatókat oktatnak alapszintű zsonglőr készségekre. Természetesen a szórakoztatás is mindig célja volt a zsonglőrködésnek. Ennek egy lenyűgöző és nagyon látványos formája a tűzzsonglőrködés. A Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat tagjai közül már van, aki 2004 óta zsonglőrködik, de maga a csapat 2015-ben alakult.

A bemutató után a közönség is kipróbálhatja milyen is zsonglőrködni!

16.00 Túri Virág Réka és tanítványai, a Parvati Tánccsoport előadása

Vendégszereplő: Németh Tamás (bharatanatyam)

Idén Orissza mellett Dél-India is megmutatkozik. Az Odisszi klasszikus repertoárján felül Bharatanatyam táncot és e kettő fúzióját is bemutatjuk.

Szereplők: Túri Virág Réka, Németh Tamás, Szegedi Anita, Kelló Krisztina, Kardos Lilla, Vágó Zsanett, Markó Barbara, Rengei Tímea

Virág 2003 óta foglalkozik Odisszi tánccal, a Magyar Táncművészeti  Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2006-tól első mesteréhez évenként járt tanulni Indiába, majd eltávozása után Rahul Acharya tanítványa lett. 2015-ben ICCR ösztöndíjat kapott az indiai tanulmányok támogatására. 2017-ben megalakult az ODRA Odissi Dance and Research Academy magyar részlege is, amelynek keretében tanulhatnak az elkötelezett érdeklődők, és aminek a végén hasonló szinteket lehet elérni, mint az itt következő egy órás bemutató.

Németh Tamás 18 éve táncolja a bharatanatyam dél-indiai táncot. Somi Panni tanítványa és a Sivasakti Kalánanda Táncszínház jeles tagja. A Nemzeti Táncszínház mellett Európa szerte fesztiválokon rendszeresen szerepel.

Virág
ODRA Hungary – Odissi Dance and Research Academy
www.turiviragreka.com

17.30 Ritmikus utazás a védák ősi világába: a Pakhawaj – Virágh Balázs előadása

A Pakhawaj India legősibb ritmikus tradíciója, melyben mélyen spirituálisan, az ősi védák szanszkrit slókáit keltik életre a zenészek.

Előadó: Virágh Balázs - Pakhawaj

Rólam:

Balázs India egyik legkiválóbb pakhawaj mesterének, Pandit Mohan Shyam Sharma-nak tanítványa. Indiai és egyéb utazásai során mesterével, a tradicionális Guru-shisya parampara keretein belül tanulhatott.

Több európai országban, illetve Indiában is színpadra lépett, többek között India legnagyobb Dhrupad fesztiválján, a 44. All India Dhrupad Mela-n, Váranasziban. Az Indiai Nagykövetség Amrita Sher Gil Kulturális Központjának rendszeres fellépő művésze.

https://pakhawaj.hu

A lótuszos tó partján

Lótusztúra: ismerkedés távol-keleti növényekkel és az indiai lótusszal a Füvészkert munkatársainak kalauzolásával.

A túra a lótuszos tó partjáról, a Buddha szobortól indul!

Kezdési időpontok: 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00

A kertbe zárt Japán: ismerkedés Japánban őshonos növényekkel és a japán kert sajátosságaival – a sétát Gál Tamás a Füvészkert munkatársa vezeti.

időpontja: 14.00

gyülekező: a lótuszos tó partján, a Buddha szobornál

14.00- 17.30: Makói Videó-és Művészeti Alapítvány koreai kézműves foglalkozása

A koreai standnál papír-Hanbokot és a tradicionális Minhwa festészet alapján lótusz-képet készíthetnek az érdeklődők.

16.00-tól Teázás kínai és koreai módra Kasza Péter és Kasza Ferenc útmutatásával

A délután folyamán bárki megfigyelője lehet a két nemzet teaszertartásának, megismerkedhet a teázás kellékeivel, láthatja, hogyan készül egy igazi koreai és kínai tea. Szó lesz a teák meghökkentő sokféleségéről, a teafüvek minőségéről és gyártási folyamatáról és természetesen a teafogyasztási szokások és a teázás szellemi háttere sem maradhat ki a sorból.

A rózsakertben

Magyar Origami Kör kiállítása várja az érdeklődőket. Dobóczki Zsuzsa segítségével pedig, aki évek óta lelkes résztvevője rendezvényünknek, a japán papírhajtogatásnak, az origaminak egyes alapfogásait is elsajátíthatják az érdeklődők.

Ebben az évben Japán ünnepek közül választottunk kiállítási témákat.

Július 7. Tanabata fesztivál

Ilyenkor a tiszta nyári égbolton a Tejút csillagai teljes szépségükben ragyognak.

A legenda szerint egy évben egyszer a Tejúton találkozik a két szerelmes, az Altaira (Pásztorfiú) és a Vega (Szövőlány) nevű csillag, és szarkák kiterített szárnyából formált hídon átkelve beteljesül a vágyuk.

Ilyenkor hosszú bambuszágakra papírból tejutat ábrázoló papírdíszeket és más dekorációt akasztanak. Hosszúkás öt színű cédulákra kívánságokat írnak és azokat a díszek mellé teszik.

Augusztus 15. Bon-odori – Halottak napi tánc: Népi körtánc, három napos fesztivál. Ilyenkor a halottak megtérnek a hegyekből és népi körtáncot járnak. Gyakran öltik fel az elhunytak megmaradt ruháit is, végigjárják a falut, a várost és közben táncolnak, zenészek, főleg dobok zenéjére.

Az utolsó este nagy tűzijátékkal ér véget. Papírlámpásokba gyertyát tesznek és ezt úsztatják le a folyókon, ki a tengerre, hogy újra elengedjék halottaikat.(szóró-nagasi)

Augusztusi szokás még az aranyhalfogás: vékony papírral borított fémszerszámmal próbálják az akváriumból a halakat kifogni, gyorsan, mielőtt a papír elázna.

A hársfasor árnyékában

15.00-16.00: Báron Katalin: Tényleg ilyen India? című könyvének vetítéssel színesített könyvbemutató előadása, beszélgetése.

A szerző magáról:

„Csetlő-botló "utazópalántaként" érkeztem Indiába, és honvágyhoz hasonlító érzéssel a szívemben tértem Haza.

A különös, erős vonzalom újból és újból visszatérített, Hátizsákkal jártam be Indiát, elképesztő kalandokat éltem át.

30. utazásom utolsó hajnalán arra ébredtem, könyvet kell írnom.”

Szeretettel várok minden érdeklődőt!