HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

Színpad szombat (2018. augusztus 4.)

A programok feltöltése folyamatosan történik. A szervező fenntartják a változtatás jogát!

10.00 JÓGA!

"Derűs lesz a nap, ha jógagyakorlással indítjuk!"

Várunk mindenkit egy napindító közös jógázásra a színpadhoz! A gyakorlást vezeti Krishnanand, Kovács Károly a Jóga a mindennapi életben magyarországi képviselője.

10.30 Zenés mantrameditáció - Krisna- völgy művészeinek bemutatója

Egzotikus hangszerek, varázslatos hangulat, magával ragadó mantra éneklés- India szakrális zenei kultúrájából kaphatunk ízelítőt.

11.00 SunGong hangfürdő –Balázs Ervin és Patai Alice előadásában

Gyógyhatású hangfürdő, tibeti, kézzel készített hangszerek segítségével, ahol a gyógyító rezonanciák mellett a hangok harmonizáló erejét tapasztalhatod meg. A modern kvantumfizikai kutatások is egyre inkább azt támasztják alá, hogy minden anyagnak hullám természete van, tehát van egy saját frekvenciája. Ezzel az ősi technikával működik a hangfürdő is. Mivel a testünk kb. 75%-a víz, mely a rezonanciákat jól továbbítja és közben az érzelmi, energetikai vagy fizikai blokkok is oldódnak. Alkalmas lazításra, relaxálásra, feszültségek és terhek elengedésére, vizualizáció támogatására, meditálásra.

facebook:www.facebook.com/SunGong

11.30 Wu stílusú Tai Chi bemutató és Chi Kung gyakorlás (Wu stílusú Tai Chi iskola)

A szegedi Róna utcai Tai Chi Iskola tanítványai már 2010. óta résztvevői a Lótusznapok programjának. Kung Fu iskolánk Szegeden a Róna utca 27.-ben működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán. Mesterünk a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing Chun Kung-fut is oktat.

A színpadi bemutatót idén is a kínai eredetű, hagyományos Wu stílusú Tai Chi formagyakorlataiból állítjuk össze: egy pusztakezes, szinkronban bemutatott formagyakorlat mellett kard, legyező és szablya fegyveres formagyakorlatok is lesznek.

A Lótuszos tó mellett lévő standunkon egyesületünk tanítványaival közösen lehet majd mindkét napon tai chit, valamint chi kungokat gyakorolni, kipróbálni. Amellett, hogy folyamatosan jelen leszünk és gyakorlatozunk, óránként lesznek kb. 15-20 perces vezetett mini edzések, amelyeken bárki részt vehet.

A taichi belső erős harcművészet, amelyben a technikákat lassú tempóban, a légzés és a mozgás összehangolásával végezzük. Amellett, hogy a testet kíméletesen átmozgatja, az elmét is ellazítja, ezzel relaxál és felüdülést nyújt, a folyamatos tanulás pedig karbantartja az agyat.

Hasonló elven alapulnak és szintén lassan végzett gyakorlatok a csikungok is, amelyek a légzés szabályozásával, lassú mozgással végrehajtott gyakorlatsorok, amelyek életenergiánk, vagyis a csi (chi) erősítését, kiegyensúlyozását szolgálják, valamint a befelé figyeléssel segítenek a mentális ellazulásban és a stressz oldásában is. A harcművészek is végeznek különféle csikung gyakorlatokat, ezekkel fejlesztik a belső erejüket.

Életkortól függetlenül bárki bátran kipróbálhatja!

Bővebb információk: facebook/wutaichi, taichi-wu.eu, facebook/kungfuiskola, wingchun.eu

12.00 Arany lótusz meditációk – Enrico koncertje

„Az indiai lótusz a keleti kultúrában a tisztaság, a megtisztulás, és az újjászületés szimbóluma. Ebben a meditációban eljuthatunk az iszapos anyagból a vízen keresztül egyre feljebb törekedve a víz felszíne fölé, majd a szabad levegőre, a fény felé. A kifejlett lótusz már magasan a víz fölött virágzik ki. A spirituális kereső ember is így juthat el az anyagelvű sötétség birodalmából a mennyei teremtő fény országába.”

Marosfalvi Imre Enrico lélekzenészként 2005 óta alkot. Fogadják szeretettel előadását!

13.00 Leung Ting Wing Tsun Kung-Fu Szeged Iskola bemutatója

13.30 A szárik és fátylak világa: az indiai hercegnők varázslatos ruházata

divatbemutató Varrás nélkül rögzített sokméteres selyem anyagok, elragadó minták, vibráló színek, ez az indiai ruhák világa! Az érdeklődők megtudhatják, mi is az a szári, hogyan lehet viselni és hogy milyen egyéb ruhadarabok, kiegészítők találhatóak egy tipikus indiai szekrényben. A ruhákat néhány vállalkozó szellemű látogató segítségével szeretnénk bemutatni.

14.30 Az vagy, amit megeszel... ismerkedés a vegetarianizmussal

Divat? Egészség? Vallás? Milyen a vegetariánus életmód? Ételkóstolóval színesített bemutatónkon a növényi étrend szépségeit ismertetjük, mindezt az Őrangyal Gasztroház közreműködésével.

15.00 Túri Virág Réka és a Parvati Tánccsoport előadása

Virág 2003 óta foglalkozik Odisszi tánccal, a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2006-tól első mesteréhez évenként járt tanulni Indiába, majd eltávozása után Rahul Acharya tanítványa lett. 2015-ben ICCR ösztöndíjat kapott az indiai tanulmányok támogatására.

2017-ben megalakult az ODRA Odissi Dance and Research Academy magyar részlege is, amelynek keretében tanulhatnak az elkötelezett érdeklődők, és aminek a végén hasonló szinteket lehet elérni, mint az itt következő egy órás bemutató.

Tánctáborra még lehet jelentkezni. Részletek a facebook-on: ODRA Hungary – Odissi Dance and Research Academy

16.00 Jóga a mindennapi életben egyesület bemutatója

Az egyesületünk által oktatott Jóga a mindennapi életben rendszert az indiai jógamester Mahamandaleshwar Sri Paramhans Swami Maheshwarananda alapított. A Magyarországon idén 40 esztendeje jelen lévő jógaiskola célja, hogy a jóga áldásos hatásait a mai, stresszel teli világban élő emberek számára is elérhetővé tegye. A Jóga a mindennapi életben rendszer gyakorlása során a gyakorlók megismerhetik a klasszikus jóga ászanákat (testgyakorlatok). Az egyes gyakorlatok szintekbe rendezve, meghatározott sorrendben követik egymást, amely lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a korának, egészségi és erőnléti állapotának legmegfelelőbb gyakorlási módot. A jógaórákon az ászanák mellett a különböző légzéstechnikákat (pránájámák) és meditációs, illetve relaxációs technikákat is elsajátíthatják a gyakorlók.

A színpadon az egyesület tagjai a különböző szintű (bárki által gyakorolható, illetve komolyabb felkészültséget igénylő) ászanákból mutatnak be néhányat.

jogaszeged.hu

17.00 India ősi zenei és táncművészeti kultúrája - Krisna- völgy művészeinek bemutatója

Minden szó egy ének és minden lépés egy tánc - így mutatja be az Isteni világot az ősi indiai irodalom. Most belepillanthatunk ebbe a világba és átérezhetjük különleges hangulatát.

18.00 Kövi Szabolcs meditációs koncertje

Kövi Szabolcs fuvolákon, különleges és egyedi fúvós hangszereken, pánsípon, furulyákon játszik. Zeneszerzéssel is foglalkozik, melynek gyümölcseként több meditatív és relaxációs hangulatú lemeze jelent meg. Szabolcs évek óta visszatérő művésze a Lótusznapoknak, ilyenkor elsősorban keleties hangzású dallamai csendülnek fel.

terem

11.00 Rovaremésztő növények: rendszertan, evolúció, koevolúció - különös tekintettel az orientalis flórára – Czuppon Bálint előadása

Ragadozó növény – a szó elbűvöl és egyben elborzongtat. Már Charles Darwin is, a 19. században megjelent művében – Insectivorous Plants (1875) – a világ legcsodálatosabb növényeinek nevezte a rovaremésztő képességgel rendelkező fajokat. Az előadás célja a rovaremésztő növények evolúciójának bemutatása, különös tekintettel a keleti, orientalis fajokra. Emellett megvizsgáljuk, hogy kancsókák (Nepenthes) hogyan kapcsolódnak a gasztronómiához, felkutatjuk a növényvilág toilette-jét, továbbá kiderítjük, hogy a harmatfüvek (Drosera) alakbeli változatosságának mi áll a hátterében. Darwin munkássága révén egyre többen kezdték megismerni ezeket, az eddig legfeljebb csak rémtörténetekben megjelenő növényeket. A rovaremésztő megnevezés roppant találó, ugyanis ezen szervezetek rendelkeznek a csalogatás, a csapdába ejtés, az emésztés és a tápanyagok felszívásának képességével, az áldozatok jelentős része pedig rovarokból származik.

www.maron.hu, www.carniflora.hu

12.00 Gyógynövények a hagyományos kínai gyógyászatban – Kálmán Renáta egészség terapeuta előadása

Az ötezer éves kínai gyógyászat módszereit és a Tuina (kínai) gyógymasszázst 3 éve kezdtem el tanulmányozni. Tapasztalataim szerint olyan komplex látásmódot nyújt, amely nagyon hatékony a betegségek megelőzésében és az egészségügyi problémák kezelésében. A kínai gyógyászat kezelési módszerei „természetesek”: masszázs, akupresszúra (pontnyomások), életmódbeli javaslatok: testmozgás, táplálkozás és gyógynövények alkalmazása.

Előadásomban a kínai gyógyászatban alkalmazott, de nálunk is ismert gyógynövényekről fogok beszélni. Például: gyömbér, menta, goji, lótuszmag.

Ezeket sokan ismerik, használják, de nincsenek mindig tisztában a szervezetre gyakorolt hatásaival, valamint azzal, hogy a betegségek mely szakaszainál kell alkalmazni őket.

13.00 Védikus asztrológia – Hajas Mara előadása

14.00 Ősi mantrák és ismétlésük - Dóka Róbert, a Szanszkrit Akadémia tanárának előadása

15.00 A lótusz szimbóluma: a tisztaság, a megvilágosodás, maga a Buddha... - a Dharma Buddhista Kulturális Egyesület tagjainak előadása

Ezeket mind jelentheti a lótusz. Hogyan tudják ezt az emberek ma elképzelni? Lehetséges-e egyáltalán, hogy a mai világ romlottságából és hazugságtengeréből valaki tisztán kiemelkedjen, és megszabaduljon?

Az előadók:

Farkas Viktor dharma tanító
Palotai Péter dharma tanító
Szombathelyi Péter dharma tanító

16.00 Barangolások DK-Ázsiában I.: Thaiföld és Laosz - Bardócz Attila előadása

Bardócz Attila vagyok, a szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola rajz és földrajz szakos pedagógusa. A hegyek iránti rajongás, a természetjárás szeretete gyerekkorom óta mélyülő, egész életemet meghatározó érzés és életmód. Utazásaim során azonban nemcsak a természeti környezetünk csodái vonzzanak: az ember építette történelmi emlékek, Angkor nagyszerű templomai Kambodzsa őserdeiben, a Balkán-félsziget hangulatos falvai, vagy az ősi perzsa városok Iránban ugyanolyan felejthetetlen élményt nyújtanak, mint egy kiadós hegyvidéki barangolás a Kárpátokban, Izlandon vagy a Kaukázusban.

17.00 India különleges világa és a maharisik bölcsessége az ősi pálmalevelekben - Lukács Zoltán Gábor előadása

Előadásomban többek között beszámolok a harmadik dél-indiai kutatóutam során megélt tapasztalásokról, az ősi kultúráról megismert érdekességekről. Több indiai nyelvben ugyanazt a szót használják a hit, Isten, szeretet és nektár fogalmakra. Mit gondolnak Indiában a szeretetről? Miért tartják a lótuszt a bőség, szeretet, család és hit szimbólumának? Hogyan látták az ősi bölcsek a föld, tűz, víz, levegő és az éter elemeket? Mi tartja össze az atomokat, mi alkotja meg azt a csodás rendszert, aminek eredményeként kialakult az élővilág, létünk éltető környezete? Milyen energia irányítja az atomok kozmikus táncát? Ez az a tánc, ami összetartja a testünk sejtjeit és megadja a bolygók mozgásának ritmusát. Hogyan látták a mai világunkat a háromezer évvel ezelőtt élt bölcsek? Milyen tanácsaik vannak a felgyorsult világunk megértéséhez?

Program a lótuszos tó közelében

15.00-tól zárásig bepillantás különböző népek teázási szokásaiba: Közös teázás koreai és kínai módra – Kasza Ferenc és Kasza Péter útmutatásával

A tópartra várjuk azokat, akiket érdekel Korea és Kína teázási kultúrája, e távol-keleti országok szokásai valamint szívesen résztvevői lennének egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött szertartásos teázásnak is.

A sencha útja - Barangolás a japán teák világában – vendéglátó a Tea Útja Egyesület, Tóth Dénes A Tea Útja Egyesület 2006 óta foglalkozik a tea népszerűsítésével, oktatásával a hagyományos és kortárs tea művészettel. Az idei Lótusz Napokon a japán teákat mutatjuk be teljes szélességben a porrá őrölt zöld teától a különlegesen finom japán fekete teákig. A teák kóstolása ingyenes.

teautja.hu

<http://teautja.hu>