HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

2019. július 27.

Szombat

Színpad

10.00 KÖZÖS NAPINDÍTÓ JÓGA-GYAKORLÁS

"Indítsd a napod jógával és sugárzóan szép és harmóniát árasztó leszel!"

Mindenkit várunk a napindító közös jógázásra a színpadhoz!

A gyakorlást vezeti Krishnanand, Kovács Károly a Jóga a mindennapi életben magyarországi képviselője, vezető jógaoktató.

10.30 Szegedi WU DE Iskola bemutatója

A WU DE Harcművészeti Egyesület Kínából származó Wing Tsun Kung-Fu és Chi-Kung oktatással foglalkozik. Igyekszünk minden alkalommal adni valamit a diákoknak, amit az alapvetően nyugati szemléletű értékrendjükkel össze tudnak egyeztetni, ezáltal bővíteni a látószögüket, vagy egyszerűen csak fókuszba hozni az egyszerűséget, a tisztaságot, az állhatatosságot, a becsületet, a tisztességet és más értékes erényeket.

https://www.facebook.com/wudeiskola/

11.00 Wu stílusú Tai Chi bemutató és Chi Kung gyakorlás (Wu stílusú Tai Chi iskola)

A szegedi Róna utcai Tai Chi Iskola tanítványai már 2010. óta résztvevői a Lótusznapok programjának. Kung Fu iskolánk Szegeden a Róna utca 27.-ben működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán. Mesterünk a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing Chun Kung-fut is oktat.

A színpadi bemutatót idén is a kínai eredetű, hagyományos Wu stílusú Tai Chi formagyakorlataiból állítjuk össze: egy pusztakezes, szinkronban bemutatott formagyakorlat mellett kard, legyező és szablya fegyveres formagyakorlatok is lesznek.

A Lótuszos tó mellett lévő standunkon egyesületünk tanítványaival közösen lehet majd mindkét napon tai chit, valamint chi kungokat gyakorolni, kipróbálni. Amellett, hogy folyamatosan jelen leszünk és gyakorlatozunk, óránként lesznek kb. 15-20 perces vezetett mini edzések, amelyeken bárki részt vehet.

A taichi belső erős harcművészet, amelyben a technikákat lassú tempóban, a légzés és a mozgás összehangolásával végezzük. Amellett, hogy a testet kíméletesen átmozgatja, az elmét is ellazítja, ezzel relaxál és felüdülést nyújt, a folyamatos tanulás pedig karbantartja az agyat.

Hasonló elven alapulnak és szintén lassan végzett gyakorlatok a csikungok is, amelyek a légzés szabályozásával, lassú mozgással végrehajtott gyakorlatsorok, amelyek életenergiánk, vagyis a csi (chi) erősítését, kiegyensúlyozását szolgálják, valamint a befelé figyeléssel segítenek a mentális ellazulásban és a stressz oldásában is. A harcművészek is végeznek különféle csikung gyakorlatokat, ezekkel fejlesztik a belső erejüket.

Életkortól függetlenül bárki bátran kipróbálhatja!

Bővebb információ:

www.facebook.com/wutaichi

www.taichi-wu.eu

www.facebook.com/kungfuiskola

www.lmk-wingchun.eu

11.30 Zenés mantrameditáció - Krishna- völgy művészeinek bemutatója

Egzotikus hangszerek, varázslatos hangulat, magával ragadó mantra éneklés- India ősi szakrális zenei kultúrájából kaphatunk ízelítőt.

12.30 Magyar Kobayashi Dojok Egyesület szegedi csoportjának bemutatója

A Magyar Kobayashi Dojok (dodzsók) Egyesületének szegedi csoportját 2009 óta vezetem, ebben a csoportban felnőttek és gyerekek gyakorolják az aikidot. Az aikido olyan harcművészeti stílus, melyben pusztakezes technikák gyakorlása mellett fegyveres gyakorlás is folyik (bot, egyéb eszközök...) Edzéseinket alapvetően a jó hangulat jellemzi, de az elkötelezett hozzáállás és a megfelelő komolyság ettől függetlenül elvárt követelmény. A gyakorlás célja az aikido szép, köríves, dinamikus mozgásanyagának elsajátítása, és mások megismerése, jó kapcsolatok kialakítása, melyekben mindenki jól érzi magát. A gyakorlás következménye szokott lenni - ha már eleve nem adott - a japán, és általában a keleti kultúra és gondolkodás iránti érdeklődés fokozódása, melyet a magam részéről üdvösnek tartok, ugyanis szerintem ma az életvezetés problémáinak megoldásának egy alternatíváját jelentheti, ha közel engedjük magunkhoz a Kelet bölcsességét.

Fenyvesi Tamás 4.dan

http://aikidoszeged.hu/

http://www.mkde.hu/drupal

13.00 Moodowon (ejtsd: múdovon) Hungary iskola hapkido és taekwondo bemutatója

Moodowon (ejtsd: múdovon) Hungary elnevezés elsősorban a „koreai harcművészeteket gyakorlók közössége” jelentést takarja. Komplex tudást biztosít mivel ITF Taekwon-do-t, Hapkido-t, Hankido-t és Wonhwado-t is lehet gyakorolni az iskolánkban. Leegyszerűsítve gyakorlunk Karate elemeket (ütések, rúgások), illetve Aikido és Judo technikákat (dobások, feszítések, eséstechnika) is. A lényeg a fizikai gyakorláson túlmutató erkölcsi-szellemi-spirituális fejlődés, a távol-keleti tanítások (etikett) illetve meditációs technikák által. Persze lehet csatlakozni, nem titkosak a tanítások.

Gyakorlások hétfő szerda csütörtök 19.30-21.00, Rendőrségi tornacsarnok, Szeged, Párizsi krt 16-22.

www.hapkidotaekwondoszeged.blogspot.hu

13.30 Acroyoga bemutató

Az Acroyoga egy ötvözet: a jóga, az akrobatika és a gyógyító thai masszázs összeolvasztásával keletkezett.
Jótékony hatásai három erős alappillérből fakadnak:
- Solar - akrobatikus gyakorlás - a közös játék erejével és védelmével építi a bizalmat és az örömöt, fejleszti a test erejét és az egyensúlyérzéket 
- Lunar - terápiás gyakorlás - segíti a befelé figyelést, az elengedést és az ellazulást
- Jóga - növeli a légzés tudatosságát, a jelenlétet és a belső egyensúlyt

Az acroyoga kapcsolatot épít önmagunkkal és egymással, verbális és non-verbális kommunikációnk tisztul, figyelmünk élesedik.

Acroyoga kp2

A vezetett foglalkozások kezdők és középhaladók számára a legélvezetesebbek.
Az órákat jóga gyakorlatokon alapuló bemelegítéssel kezdjük, erősítő és nyújtó gyakorlatokkal készülünk fel a repülésre. Technikákat és pozíciókat tanulunk, majd összekötjük őket és szekvenciákat alkotunk. Az órákat páros nyújtógyakorlatokkal vagy thai masszázzsal zárjuk.

A részvételnek előfeltétele nincs. Mindenkit szeretettel látunk. Nem szükséges párban érkezni, mert mindenkinek akad majd játszótársa.

Jelenleg a NuadTeam tartja Budapest leglátogatottabb acroyoga óráit, emellett megalkottuk a Nuad Fascial Concept (NFC) rendszert, amely a thai masszázst, a modern fasciális szemléletet és az emberi test anatómiáját foglalja rendszerbe. Tanfolyamokat, előadásokat, táborokat szervezünk

www.nuadteam.hu

facebook/nuadteam

14.00 Túri Virág Réka és a Parvati Tánccsoport előadása

Virág 2003 óta foglalkozik Odisszi tánccal, a Magyar Táncművészeti  Főiskolán végezett moderntánc pedagógus és tanár (MA) szakon. 2006-tól  első mesteréhez évenként járt tanulni Indiába, majd eltávozása után Rahul Acharya tanítványa lett. 2015-ben ICCR ösztöndíjat kapott az indiai tanulmányok támogatására. 2017-ben megalakult az ODRA Odissi Dance and Research Academy magyar részlege is, amelynek keretében tanulhatnak az elkötelezett érdeklődők, és aminek a végén hasonló szinteket lehet elérni, mint az itt következő egy órás bemutató.

Túri Virág Réka és a Parvati Tánccsoport

Tánctáborra még lehet jelentkezni!

Részletek a facebook-on: ODRA Hungary – Odissi Dance and Research Academy
Virág indiai tánctáborába itt jelentkezhetsz: 
https://www.facebook.com/events/2314247092223046/

www.turiviragreka.com

15.00 Zhang Yu Carolyn énekesnő előadása

Zhang Yu Carolyn

Zhang Yu Carolyn jelenleg az egyetlen aktív koloratúrszoprán kínai operaénekesnő Magyarország legnagyobb színpadain. 2003-ban végzett a Xi’an városi zeneművészeti karon. További tanulmányait Magyarországon, Szegeden, a zeneművészeti karon, mester szakon végezte el, kiváló eredménnyel. Éveken keresztül többször kapott nemzetközi énekversenyen díjakat, több alkalommal énekversenyen zsűri tag, bíró. Főszerepként énekelt több híres operát és operettet is magyar színházakban, művelődési házakban és rendezvényeken. Az operettek között volt a Pacsirta, a Denevér, a Cigányszerelem, és az operák között a Varázsfuvola, a Traviata és a Turandot. Számos alkalommal vett rész tv műsorokban, mint Ridikül, Fábry show.

2011-ben jelent meg a „Keleti pacsirta a Duna felett” című CDje. Több magyar híres énekessel énekelt együtt (Somló Tamás és a KFT zenekar). A magyar Hungároperettben primadonna énekesnőként énekelt magyar művészekkel.

A Kínai Művészeti Központ Zenetagozatának vezetője vagyok, kínai hangszerrel többször játszottam magyar zenészekkel, a két ország közötti kultúra igazi képviselőjeként.

Előadásában az alábbi dalok csendülnek fel:

  1. 春天的芭蕾( Kínai dal: Tavaszi balettje )
  2. 我爱你中国(kínai dal: Szeretlek téged, Kína )
  3. 茉莉花清唱(kínai népdal: Jázmin dal )
  4. 玛依拉变奏曲 (kínai népdal feldolgozása: Mayila vakáció)
  5. Lehár Ferenc: Messze a nagy erdő

15.30 Jóga a mindennapi életben egyesület bemutatója

Vishwaguru MM Paramhans Swami Maheshwarananda indiai jógamester 40 évvel ezelőtt Szegedre látogatott és ezt követően megalakult a Jóga a Mindennapi Életben – Szeged Egyesület.

A jógaiskolánk célja, hogy a jóga áldásos hatásait a mai, stresszel teli világban élő emberek számára is elérhetővé tegye. A Jóga a mindennapi életben rendszer gyakorlása során a gyakorlók megismerhetik a klasszikus jóga ászanákat (testgyakorlatok). Az egyes gyakorlatok szintekbe rendezve, meghatározott sorrendben követik egymást, amely lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a korának, egészségi és erőnléti állapotának legmegfelelőbb gyakorlási módot.

A jógaórákon az ászanák mellett a különböző légzéstechnikákat (pránajámák) és meditációs, illetve relaxációs technikákat is elsajátíthatják a gyakorlók.

A színpadon az egyesület tagjai a különböző szintű, bárki által gyakorolható ászanákból mutatnak be néhányat, de láthatunk olyan gyakorlatokat is amelyek komolyabb felkészültséget igénylenek, viszont rendszeres gyakorlással ezeket is el lehet sajátítani.

www.jogaszeged.hu;

www.yogaindailylife.org;

www.joga.hu

16.00 Kirtan band előadása

A Kirtan nem más mint közös örömzenélés lelki fókusszal: meditáció, ima, extázis, tánc mikor milyen hangulat, tér alakul ki a résztvevők segítségével.

A Kirtan Band megalakításával az volt a célunk, hogy a kirtan műfaját a jógastúdiókon, jógás közösségeken kívülre is elvigyük. Megismertessük mindenkivel, inspirációt adjunk azoknak is akik még nem próbálták.

A szanszkrit, gurmuki nyelvű mantrák igazi varázsszavak - megnyitják szívünket, eszközeivé válunk a Legfelsőbb Tökéletesnek. Lényünkben megjelenik az öröm, a szabadság érzése, elménk lecsendesedik, testünk megtelik életerővel. És mikor mindezt egy közösségben tesszük, akkor képesek vagyunk átadni magunkat egy olyan térnek, ahol felismerjük: EGYek vagyunk a Végtelenben.

Mi hozzuk az alapot hozzá jó ritmusokkal, gyönyörű dallamokkal.

Csatlakozzatok hozzánk, oldódjunk fel együtt a szívünkben!

https://www.youtube.com/watch?v=1oAQK3R93V0

https://www.youtube.com/watch?v=oasyxAk56bc

17.00 Mediball – az Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület bemutatója

A MediBall feltalálója Prof. Bai Rong, a Shanxi tartomány Jinzhong Városi Egészségügyi Iskolájának testnevelő tanára volt. 1991-ben szabadalmaztatta találmányát a Rouliball (MediBall) labdajátékot. A feltaláló célja az volt, hogy egy olyan labdajátékot hozzon létre, melyben a Tai Chi lágy körkörös mozdulatait használva eddze a testet úgy, hogy elkerülje a test sérülését, ugyanakkor fejlessze a szervezet fiziológiás funkcióit és mentális egészségét. Magyarországon hivatalosan 2008 óta van jelen ez a sportág.

A MediBallt egy 22 cm átmérőjű gumi felületű ütővel és egy 50 g tömegű homokkal töltött teniszlabda méretű gumilabdával játsszák. Egyénileg, párban és csoportban is játszható. A gyakorló célja, hogy a centrifugális erő segítségével, körkörös mozdulatokkal, ívekkel és spirálokkal az ütőn tartsa a labdát. A játékosok felkészültségüket versenyeken mérhetik össze, ahol egyéniben vagy párosban is indulhatnak. A formagyakorlatok bemutatása zenére történik. A jól bemutatott formagyakorlat során a versenyző mozgásos meditatív állapotba kerül. A kivitelezés során megélt harmónia mind a gyakorló, mind a néző számára művészi szintű esztétikai élményt jelent.

mediball

A XV. Országos Bajnokságra 5 versenyző utazott: Józsa Marcell, Jakusch Tamás, Nagy Gergő, Kiri Balázs és Bende Gabriella.

Bakó András MediBall oktató

30 / 461-9863

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

17.30 Az örökké tiszta lótusz- a lélek tisztasága

A lótusz ősidők óta a makulátlan tisztaság szimbóluma, s a Védák a tisztaságot az emberi lét fő erényei közé sorolják.

Sivarama Swami bhakti jógi, szerzetes, lelki tanítómester és író a kelet sokezer éves bölcsességét adja át, a hallgatóságnak. Előadását fölemelő zenés mantraénekés nyitja.

Sivarama Swami

A lótuszos tónál

16.00-tól Közös teázás koreai és kínai módra – Kasza Ferenc és Kasza Péter útmutatásával

A tópartra várjuk azokat, akiket érdekel Korea és Kína teázási kultúrája, e távol-keleti országok szokásai valamint szívesen résztvevői lennének egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött szertartásos teázásnak is.

 

Terem

11.00 Kína a meglepetések országa - Bardócz Attila előadása

Bardócz Attila vagyok, a szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola rajz és földrajz szakos pedagógusa. A hegyek iránti rajongás, a természetjárás szeretete gyerekkorom óta mélyülő, egész életemet meghatározó érzés és életmód. Utazásaim során azonban nemcsak a természeti környezetünk csodái vonzzanak: az ember építette történelmi emlékek, Angkor nagyszerű templomai Kambodzsa őserdeiben, a Balkán-félsziget hangulatos falvai, vagy az ősi perzsa városok Iránban ugyanolyan felejthetetlen élményt nyújtanak, mint egy kiadós hegyvidéki barangolás a Kárpátokban, Izlandon vagy a Kaukázusban.

12.00 A légzés - híd a test és tudat között - Dóka Róbert, a Szanszkrit Akadémia tanárának előadása

A légzés egyike azon életműködéseinknek melyek mindannyiunkat elkísérnek a születéstől a halálig. A légzés összefonódik a testtartásunk minőségével és a tudat működésével egyaránt. Mi haszna lehet mindennek a hétköznapi életben? Játékos gyakorlatokon keresztül mutatom be mindezt az előadáson.

Dóka Róbert

13.00 A karma fogalma és jelentősége napjainkban

Előadó: Szombathelyi Péter dharma tanító, Dharma Buddhista Kulturális Egyesület Bp.

14.00 A kalligráfia titkai – Horváth Janisz előadása

Horváth Janisz a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola után a lipcsei Grafikai- és Könyvművészeti Főiskolán szerzett jeles diplomát Alkalmazott grafika szakon. Hosszú éveket dolgozott a könyv- és újságkiadó cégeknél tervezőgrafikusként, oktat a MOME-n, a Keleti Nyelvek Iskolájában és a Budapesti Metropolitan Egyetemen Betűrajzot, Kalligráfiát. Művészettörténeti előadásokat tart, festő-tanfolyamokat vezet az ELTE és a Szegedi Tudomány Egyetem Konfuciusz Intézeteiben. Több mint két évtizede foglalkozik a kínai kalligráfiával, festészettel, vizuális kommunikációval, 2010-ben a hangzhou-i Kínai Művészeti Akadémián kalligráfia mesterkurzuson kapott Kiváló Minősítést.

Előadásában az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kínai kalligráfia, (shu fa) szépségeibe, amely nem más, mint a képíráson alapuló írásjegyek vonalvezetésének művészete.

Az íráskép esztétikuma az egész szerkezetből, a részletek egyensúlyából, a vonalelemek milyenségéből, a megszokott és váratlan formák egyediségéből áll össze. Az egyéni jellegzetességet tartalmazó elemek a kéz begyakorlott mozdulatainak lenyomatai, ritmusa és dinamikája pedig a kalligráfus személyiségének kifejező tükre. „A képet a tus, a tust az ecset, az ecsetet a csukló, a csuklót pedig a szív irányítja” /Shi Tao (1642–1718) Összegyűjtött mondások a festészetről./

15.00 A kertbe zárt Japán- ismerkedés a Japánban őshonos növényvilággal

Ki ne hallott volna a híres japán cseresznyefa virágzásról, s a japán nép természetszeretetéről, vagy a bonszájról? Egy kerti körúttal színesített előadás során fény derül Japán növényeinek pompás sokszínűségére. Fölkeressük a füvészkert legszebb japán eredetű növényeit is. A sétát Gál Tamás kertészmérnök vezeti.

16.00 Tánc, mint spirituális út - Túri Virág Réka Odisszi táncművész előadása

Virág végzettsége szerint moderntánc tanár, 2006 óta jár Indiába évenként tánctanulás céljából.

„Eddig a közönség inkább táncolni látott, mintsem a táncról beszélni. Számomra a tánc egy nyelv, amelyen keresztül értem a világot és gyakorlom az utamat. Én azt gondolom, hogy egy gesztussal sokkal többet lehet kifejezni, mint szavakkal. Mindig érdekelt, hogy ki vagyok én és miért születtünk meg, merre tartunk. Ezek egy spirituális kereső kérdései. Természetesen, mint a hasonló emberek én is keresek, kerestem, és követek, de ha őszinte akarok lenni számomra mindig is a tánc és a táncos utam volt, ami a legérthetőbb válaszokat adta.

Az előadáson fogok mesélni a saját táncos és spirituális utamról. Ez kapcsolódik India gazdag kultúrájához, amely szimbolikájában régi korok üzeneteit kódolja. Mindezt pedig a moderntáncos énem folyamatosan élővé akarja tenni. Maga a tánc is, előadóművészet lévén egy élővé varázslás. Persze ez itt már a forma és tartalom kérdésköre…„

Virág és a tánccsoport bemutatója szombaton 14, vasárnap 14 órakor látható.

Tánctáborra még lehet jelentkezni!

Részletek: ODRA Hungary – Odissi Dance and Research Acadey (facebook)

Virág indiai tánctáborába itt jelentkezhetsz: 
https://www.facebook.com/events/2314247092223046/

www.turiviragreka.com

17.00 Megvilágosodás és tudomány - Dr. Pál Dániel filozófus előadása

Ez az előadás hidat kísérel verni a keleti misztika és a nyugati tudományosság közé. Lehetséges-e az olyan megfoghatatlannak tűnő tapasztalatokat, mint a transzcendencia élménye vagy éppen a megvilágosodás, tudományosan is kimutatható, egzakt módszerekkel mérni? És ha igen, milyen változásokat hoznak ezek létre az emberben? Miként működik egy évtizedek óta meditáló vagy egy megvilágosodott ember elméje, idegrendszere és szervezete? Hogyan hat a rendszeres meditáció az "átlagos" ember életminőségére?

Ehhez hasonló izgalmas kérdésekre válaszol, Dr. Pál Dániel filozófus, a Transzcendentális Meditáció tanára.

A programok feltöltése folyamatosan történik. A szervezők fenntartják a változtatás jogát!