HOT Sparks - шаблон joomla Оригами
lotus header hu

Szegedi Füvészkert

A Szegedi Füvészkert hivatalos oldala « Kattintson!

Nyitvatartása:

Mindkét napon meghosszabbított nyitvatartás

                 szombat: 9:00 - 19:00, vasárnap: 9:00 - 19:00

PROGRAMOK EGÉSZ NAP

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

Távol-keleti ételek italok

A kitelepülő éttermek jóvoltából nemcsak a zene és a tánc, de a távol-keleti ízvilág is képviselteti magát rendezvényünkön.

Taj Mahal indiai étterem

Taj Mahal Étterem – az indiai és pakisztáni konyha ízeinek tárháza

Szeged, Gutenberg utca 12.

http://www.tajmahalszeged.hu/

Őrangyal Gasztroház - vegetáriánus étterem

Szeged, Szent Mihány u. 1.

www.gasztrohaz.hu

Kínai Nagy Fal étterem

Szeged, Petőfi Sándor sgt. 3., 6722

www.kinai-etterem-szeged.com

Lótusztúra

ismerkedés távol-keleti növényekkel és az indiai lótusszal a Füvészkert munkatársainak kalauzolásával.

A túra a lótuszos tó partjáról, a Buddha szobortól indul!

Kezdési időpontok: 11.00; 13.00; 15.00; 17.00

Közös Lótusz-mandala festés

A XI. Lótusznapok látogatói, Demeter Anna, mandalafestő vezetésével, közösen készítik el a fesztivál 2 méter átmérőjű Lótusz-mandaláját.

Ha van kedved bekapcsolódni, keresd a készülő mandalát a színpaddal szemben!

Zen Tarot - Üzennek a kövek

Ünnepelnek a Zen kövek! Múlt évben hatalmas sikere volt a jövendőmondó Zen köveknek. Ebben az évben, szülinapjuk alkalmából, segítenek teljesíteni a kívánságaidat!"

Keresd a Zen üzeneteket a mandalafestés mellett!

A rózsakertben Kokeshi babák/japán babák kiállítása tekintető meg Mandula Éva alkotásaiból, valamint origami és japán kendőhajtogatás témájú kiállítás is látható a Magyar Origami Kör közreműködésével.

A furoshiki (kendőhajtogatás) hagyománya hosszú időre tekint vissza Japánban, de napjainkban környezettudatossága miatt ismét előtérbe került.

Négyzet alakú kendő, amibe a japánok az égvilágon mindenfélét be tudnak csomagolni, vagy szatyorként, hátizsákként cipeljék magukkal a kendő ügyesen összecsomózott sarkainál fogva. Eredetét a szó maga is elmeséli, a furo fürdőt jelent a shiki pedig szőnyeget, kendőt. Régen ugyanis a közfürdőkben ilyen kendőkön állva vetkőztek és a levetett ruháikat ebbe göngyölték, hazafelé pedig a nedves törülköző-kimonót vitték benne. A szó csupán a 17-18. század fordulóján jött divatba, de számos korábbi illusztráció tanúsítja, hogy jóval korábban is használtak ilyen batyukat. Az Edo-korszak (1603-1867) derekától már családi címerekkel, boltok emblémáival díszített indigókék „reklám” furoshikik is nagy népszerűségnek örvendtek. A leggyakoribb méret 105x105 cm vagy akörül, bár vannak ágytakaró méretűek és egész picik is. Leginkább pamut- vagy lenvászonból készül, néha selyemből, számtalan módja van összecsomózásának. Tradicionális színeket és mintákat alkalmaztak az alkalmaknak és az évszakok váltakozásának megfelelően.

Forrás: Terebess

Dobóczki Zsuzsa a Magyar Origamik Kör képviseletében egész nap várja az origami technikája iránt érdeklődőket egy kis kézműveskedésre is.

Kínai és koreai teázás

mindkét nap 15.00-tól a lótuszos tó partján

Kínai és koreai teázás a lótuszos tó partján

  • szombaton 15.00-tól
  • vasárnap 16.30-tól

Keleti csecsebecsék, kézműves termékek, ajándéktárgyak, ékszerek, természetes alapanyagú kozmetikumok és élelmiszerek vására

Növényáruda

Hennafestés

Kézműves foglalkozások gyerekeknek

Allegro Könyvek szegedi és budapesti könyvműhely.- Könyvvásár

Spirituális és a keleti kultúrával foglalkozó irodalmat gondozó hazai könyvkiadók választékából nyújt ízelítőt és olvasnivalót.

Jóga a Mindennapi Életben Egyesület

Szegedi központú, közhasznú egyesületünk Csongrád megye több településén szervez egészségmegőrző jógatanfolyamokat. Szegeden és Kecskeméten működtetünk Jógaközpontokat, ahol jógaoktatóink minden korosztály számára tartanak jógafoglalkozásokat. (Gyermekjóga tanfolyam, ingyenes tanfolyam 65 év felettieknek, stb...)

További információ: www.jogaszeged.hu

Évek óta jelen vagyunk a Lótusz Napokon. Információs sátrunknál tájékoztatást adunk a nyári ingyenes szabadtéri jógafoglalkozásokról, illetve az őszi tanfolyamainkról, programjainkról.

Emellett az érdeklődők (gyerekek és felnőttek) kipróbálhatják a jógagyakorlatokat. Akár a testgyakorlatokat, vagy a légzéstechnikákat. De közös önvizsgálati meditáción is részt vehetnek. Viszünk spirituális társasjátékokat és sok-sok színezésre váró mandalát.

Látogassa meg a Jóga a mindennapi életben egyesület sátrát a Lótusz Napokon!

Sahaja Jóga - Meditáció

A meditáció állapotában figyelmünk a jelenben van, a múlttal és jövővel foglalkozó gondolatok elcsendesednek. A Sahaja szó jelentése spontán, könnyed, erőfeszítés nélküli, a Jóga szó pedig kapcsolatot jelent. Az érdeklődök egy egyszerű vezetett gyakorlat segítségével megtapasztalhatják a bennük lévő békét. A meditáció minden korosztály számára jótékony hatású, stresszoldó, fejleszti a figyelmet és az önismeretet.

Várjuk a gyerekeket (korosztályhoz illesztett gyakorlattal) és felnőtteket egyaránt.

http://jogameditacio.hu/http://jogameditacio.hu/

Wu stílusú Tai Chi iskola

A Tai Chi elsősorban egészségmegőrző céllal gyakorolt harcművészetként ismert, amelynek több évszázados múltja van, de Kínán kívülre csak a 20. században jutott el. A különféle nemzetségek létrehozták saját „stílus”-aikat, amelyek közül a Yang és a Chen Tai Chi a legismertebbek, de a Wu és a Sun stílusokat is szép számmal művelik. Mindegyik stílus elsődleges célja a belső erő fejlesztése, a fizikai erőt ezzel megtámogatva, kiegészítve. A Tai Chi filozófiai hátterében egyaránt megtalálhatók a taoizmus elvei és egyes buddhista tanítások is. Ezek közül a legismertebbek a Yin és Yang elmélete és az Öt Elem tana. A Hagyományos Kínai Gyógyászat test- és egészségfelfogása szintén alapjaiban határozza meg ezt a testgyakorlási módszert. Elkezdeni sohasem késő!

Iskolánk tanítványai már 2010 óta vesznek részt a Szegedi Füvészkertben a Lótusznapokon. A Füvészkert ideális hely a Tai Chi-hoz, hiszen a legjobb a szabad ég alatt, a természetben gyakorolni. Mindkét napon reggeltől délutánig kint leszünk majd, és az érdeklődőknek Chi Kung és a Tai Chi gyakorlatok kipróbálására is lehetőségük lesz az iskola instruktor-tanítványai segítségével.

Standunkon óránként lesz egy-egy vezetett közös gyakorlás, amelyen bárki részt vehet, de két gyakorlás között is folyamatosan lesznek a helyszínen gyakorló tanítványok.

Mindenkit szeretettel várunk!

Kung Fu iskolánk Szegeden a Róna u. 27.-ben működik, az iskola vezetője sifu Tóth Zoltán. Mesterünk a Tai Chi mellett Lo Man Kam Wing Chun Kung-fut is oktat.

www.facebook.com/wutaichi | www.taichi-wu.eu | www.facebook.com/kungfuiskola | www.lmk-wingchun.eu

Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület

Az Osu-No Seishin Kyokushin Karate, Mediball és Életmód Fejlesztő Sportegyesület 2004 áprilisa óta létezik, eleinte csak karate oktatásával foglalkozott. Az egyesület edzője Bakó András, 4 danos karate mester, aki 1980-ban kezdett el a karatéval foglalkozni. 2011-ben ismerkedett meg a mediballal, és ez átformálta a teljes egyesületet. 2011 őszén a karate mellett megjelent az edzéseken a mediball is, és 2013 januárjától külön mediball oktatás vette kezdetét heti rendszerességgel.

Azóta négy külön mediball edzés van Szegeden, bemutatókat tartunk, igyekszünk népszerűsíteni a sportot, sikerrel. Az edzésre járók száma folyamatosan nő, és akik elkezdik, többnyire azóta is járnak.

Az egyesületből idén 4 tag indul a XIII. Mediball Országos Bajnokságon, és mind visszatérő versenyzők. Akik indulnak, a következők: Lukács Márton, Bakó András, Bakó Lilla, Bende Gabriella

2013 őszén Szilágyi István mester szemináriumot tartott Szegeden, amit a Városi TV is közvetített:

Bakó András MediBall oktató

30 / 461-9863 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lét-tudatos Életmód Központ - Harmóniában a természettel

Holisztikus egészségmegőrzéssel foglalkozunk Szegeden, mely testi-lelki-szellemi megközelítésben szemléli az egyént.

Tevékenységeink egymást kiegészítő gyógymódokból és terápiás módszerekből állnak.

Kálmán Renáta – egészség terapeuta

Már a főiskolás éveim idején is az emberiség táplálkozása, az ősi természetes gyógyászati módszerek és a vallások érdekeltek. Közel 20 éve kezdtem el tanulmányozni és alkalmazni a különféle egészségterápiás módszereket: táplálkozás, gyógynövények, masszázs technikák, kínai gyógyászat, illetve a lélek oldalával foglalkozó Metamorf technikát és a kineziológiát.

Szerencsés vagyok, mert a hivatásom egyben a hobbim is.

Egészség terapeutaként tanácsadással és kezelésekkel segítem a hozzám fordulókat, valamint táplálkozástörténelmet oktatok a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán, illetve előadásokat és tanfolyamokat tartok az ország több pontján.

Életmódom és 4 gyermekem nevelése is a fentieket követi, vagyis a természetes módszerek híve vagyok. Szabadidőmben sportolok, túrázok és meditálok.

Kálmán Renáta – egészség terapeuta

www.lettudatos.com/

www.kineziologiaszeged.com/

Balázs Zoltán – masszőr, thai jóga oktató

Közel 20 éve kezdtem el masszázzsal foglalkozni. A Reikivel való találkozásom indított el azon az úton, amely a masszázs és a mozgásterápiák világába vezetett.

Elsőként a thai masszázzsal ismerkedtem meg, majd fontosnak tartottam, hogy alapos ismereteket szerezzek a nyugaton ismert és alkalmazott masszázsokról és tisztában legyek az anatómiával, az emberi test működésével is.

Az általam végzett kondicionáló és gyógymasszázs képzések ehhez kiváló alapokat adtak.

Ezen kívül tanultam manuálterápiát, yumeiho, kínai gyógymasszázst, és több más speciális masszázsformát. A hozzám legközelebb álló mégis a thai masszázs maradt.

Több alkalommal jártam Thaiföldön, ahol neves masszázsiskolákban és magántanároknál bővítettem és bővítem folyamatosan a tudásomat.

A thai masszázs 3 típusát (talp, aromaolajos és tradicionális jógamasszázs) évek óta oktatom.

Szintén Thaiföldön ismerkedtem meg a Ruesri Dat Ton nevű mozgásrendszerrel, amit magyarul Szerzetesek öngyógyító gyakorlatainak fordítottunk, és amit Thai jóga néven is emlegetnek.

Ez a mozgásforma a speciális mozdulatok révén lehetővé teszi, hogy gyakorlói saját egészségüket javítsák, vagyis önmagukat gyógyítsák.

Balázs Zoltán – masszőr, thai jóga oktató

www.thaijogamasszazs.hu/

Program: A Lét-tudatos Életmód Központ standnál, szombaton Thai jóga mini workshop-ok, Balázs Zoltán vezetésével.

Dharma Buddhista Kulturális Egyesület

A Dharma Buddhista Kulturális Egyesület létrejöttének célja a 2500 éves autentikus buddhista hagyományok ápolása, gyakorlati és elméleti képzések összefogása, szervezése, levezetése tanfolyamok, szakkörök, oktatások formájában az érdeklődők számára, valamint az egyesülethez kapcsolódva az ország számos helyén létrejött közösségek (szangha) támogatása a Dharma elérésében. Szangha tagja lehet, aki a nem-kettősség és a tudat tiszta természetének megtapasztalására törekszik.

Rendszeres program Budapesten: keddi napokon

Előzetes bejelentkezés szükséges a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

Szegedi programmal kapcsolatban érdeklődni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen.

Zen-Re Hangfürdő

Tibeti terápiás hangtálakat, gongokat és egyéb intuitív hangszereket szólaltatunk meg.

A tudatosan alkalmazott hangok, ritmusok energiája hatást gyakorol testre, lélekre, szellemre.

A rezgések hatnak energiaközpontjaink, csakráink működésére, hatására harmonikusabb, relaxáltabb állapotba kerülhetünk.

Megtalálhatjuk a belső békét, a csendet.

Az összecsendülő alaphangok és felharmonikusok lebegő hangokat hoznak létre, melyek kellemes hatást keltenek testben, lélekben.

A gong hangja, mint egy spirituális időutazás követi a hangtálak hangját.

A többi hangszer intuitív módon, mégis meghatározott céllal szövi át a hangfürdőt.

A Zen-Re Hangfürdő alapítói és alkotói:

Kocsis Bea - hangterapeuta; Kovács Olga - jógaoktató-hangterapeuta

Budapesten a Hangterápia Központban, Bálint Györgyi tanítványaiként végeztünk.

Egyéni és csoportos hangterápia helyszíneink:

  • Szeged, Szamszara Jóga Klub,
  • Szeged, Harmónia Háza

Shiatsu masszázs

A shiatsu valójában japán eredetű terápiás hatású testkezelés. A hagyományos kínai orvoslás alapelveire épül, így célja a szabad energiaáramlás biztosítása az egész testben, ezzel elejét véve a betegségek kialakulásának. A már kialakult betegségek, fájdalmak megszüntetése pedig az ember holisztikus szemlélete miatt a testi szintből kiindulva lelki-szellemi szinten is megtörténik. Így a kezelés hatására javul általános egészségi állapotunk, fizikai és érzelmi közérzetünk is. A shiatsuban kialakulása során az ősi keleti testterápiák és a modern nyugati manuális medicina leghatékonyabb fogásai ötvöződtek, így technikai repertoárjában az ujjnyomásokkal történő meridiánkezelés mellett nyújtások, feszítések, ízületi kimozgatások találhatók. A kezelés laza, kényelmes ruhában történik, a gyengéd, koncentrált érintésekkel előidézett mélyen ellazult állapot kellemes élménnyé teszi a masszázst, mely leginkább az anyai érintést idézi. A biztonság és szeretettség átélése segíti elő a szervezet öngyógyító erőinek regenerálódását.

Aki szeretné megtapasztalni a gyógyító érintést, szeretettel várom!

Zádori Ágnes, alternatív masszázs és mozgásterapeuta tanuló